Чи вдасться позбавитись впливу Вавриша-Горового на ДАБІ?

Державна архітектурно-будівельна інспекція – це чудовий лакмус для перевірки справжності змін у владі. Коли Володимир Зеленський тільки став президентом, здалось, що всі зміни – це лише про людське око. Головою Офісу президента став Андрій Богдан. У свою чергу очільником ДАБІ залишили Сергія Кузьміна, який був призначений ще за часів Порошенка, коли інспекцію контролював тіньовий «смотрящий» Юрій Горовий.

Юрій Горовий (ліворуч) та Андрій Вавриш

В серпні завдяки журналістам «Наших грошей з Денисом Бігусом» стало відомо про «сльот смотрящих» у Сен-Тропе. На весіллі у «мінюстівського» Андрія Довбенка зустрілись той самий Юрій Горовий, Андрій Богдан і його особистий друг Андрій Вавриш. Саме цей період став дуже дохідним для цієї групи товаришів. Очолювана Кузьміним ДАБІ до кінця вересня встигла роздати оточенню Вавриша-Ісаєнка щонайменше чотири коштовні подарунки (дивіться нижче перелік дозволів, виданих з очевидними порушеннями сімейству фірм, серед яких зараз найвідоміша Saga Development).

Однак довго пручатись настільки токсичному скандалу з п’янкою «смотрящих» на День Незалежності України було неможливо і наприкінці вересня Кузьміна звільнили. Однак на щастя він не пішов в тінь, а дозволив своєю траєкторією зрозуміти хто ще входить в коло Вавриша-Горового. Кузьмін став помічником голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Клочка.

За даними «Наших грошей», виходець з бізнесу Клочко з’явився в команді «Слуг народу» з подачі першого замголови Офісу президента Сергія Трофімова, колишнього продюсера «Кварталу-95». Спочатку він не проявляв великої активності, але восени почалось небувале – голова парламентського комітету за власною ініціативою почав працювати у Комісії з розгляду питань, які виникають під час здійснення повноважень ДАБІ України (ця комісія якраз і приймає ключові рішення про видачу дозволів на будівництво). Це приблизно як голова уряду ввійшов би рядовим членом в тендерний комітет якого-небудь «Енергоатому» чи «Електроважмашу» – маячня, але в самому серці потоків.

Зараз ДАБІ продовжує знаходитись у постмодерністській ситуації. З одного боку є виконуючий обов’язки керівника Олександр Строкач, якого призначали саме для зачистки спадщини Вавриша-Горового. З іншого боку уряд все ніяк не наважиться зробити остаточне кадрове призначення, дозволяючи Вавришу і Горовому руками Клочка і Кузьміна триматись за вплив на рішення ДАБІ. Все це схоже на примусове призвичаєння до нової норми. Коли всіх змусять повірити в те, що «смотрящі» не такі вже й «смотрящі», а ті хто проти них – просто не підходять.

вул. Вільшанська, 2-Б

ТОВ «МК 8» у вересні отримало дозвіл на будівництво житлового комплексу на ділянці площею 1,69 га. Проект передбачає зведення висоток на 24 поверхи з офісами та торговими центрами на зсувонебезпечному схилі.

У грудні ДАБІ анулювало цей дозвіл, оскільки у ході перевірки було встановлено, що Департамент містобудування КМДА видав вихідні дані на це будівництво з порушенням. Наміри забудови не відповідають Генплану щодо висотності об’єкта будівництва – замість 5 поверхів хочуть втулити 24!

Також житлова площа об’єкта будівництва становить – 35% від загальної площі об’єкта, а нежитлова площа 65%. Із зазначеного випливає, що об’єкт будівництва повинен бути класифікований, як «Будівля нежитлова». В проекті відсутні розрахунки щодо забезпечення об’єктами соціальної сфери, не забезпечено необхідну кількість місць для постійного зберігання автомобілів.

Засновниками ТОВ «МК 8» є АТ «ЗНВКІФ «Атлон», а керівником з липня цього року є Сергій Софієв – це менеджер Андрія Вавриша, колишнього заступника керівника Департаменту містобудування КМДА, а нині девелопера (компанія SAGA Development).

Із 2017 по 2019 рр керівником «МК 8» був Вадим Струневич, народний депутат від «Слуги народу», якого теж пов’язують із Вавришем. Керівником фонду «Атлон» є  юрист Вавриша – Андрій Овсій.

вул. Велика Васильківська (колишня вул. Червоноармійська) 107-109

ТОВ «Укржитлобуд» у вересні отримало дозвіл на будівництво багатофункціонального комплексу у Печерському районі Києва.

Забудова планується на двох ділянках 0,64 га та 0,21 га, що знаходяться прямо біля входу в метро на ст. «Палац Україна» (зараз там парковка). Цільове призначення ділянок – для будівництва готельно-офісного комплексу. Разом з тим де-факто будуватимуть «багатофункціональний комплекс», до якого увійдуть дві житлові 20-поверхові секції на 499 квартир. Це суперечить Генплану Києва, відповідно до якого – це території громадських будівель та споруд.

Фактичний відсоток забудови ділянки складе 98%, тоді як нормативний не має перевищувати 30%. Також відсутні будь-який висновок і погодження по цій забудові від органів охорони культурної спадщини. Крім того, експертний звіт виконаний і підписаний архітектором Володимиром Уханем, який, за даними джерела «Наших грошей», не має відповідного кваліфікаційного сертифікату експерта.

Підрядником будівництва є ТОВ «Спецмехбуд 21», яке входить до групи компаній Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка. Ісаєнко є бізнес-партнером Андрія Вавриша. Саме Ісаєнко у 2010 році привів Вавриша, який не мав профільної освіти, на одну з керівних посад у департамент містобудування КМДА.

Проектувальником «багатофункціонального комплексу» є ПАТ «Київпроект», керівником якого є Роман Гладуняк. Він же є керівником ТОВ «Укржитлобуд», засновниками якого є венчурні фонди «Генезис» (30%) і «Медісон» (10%), а також ТОВ «КУА «Система капітального інвестування», що діє в інтересах венчурного фонду «Третій інвестиційний фонд СКІ» (40%), та Оксана Поляруш (20%), яка приєдналася до складу засновників у серпні. Фонди «Генезис» та «Медісон» перебувають в управлінні ТОВ «КУА «Гарантія», єдиним власником якого з жовтня 2018 року є Вадим Столар, нинішній нардеп від ОПЗЖ.

вул. Богдана Хмельницького, 16-22

У вересні ДАБІ видало дозвіл на реконструкцію будівлі «Київпроекту» під багатофункціональний комплекс.

Фактично під виглядом «багатофункціонального комплексу» на ділянці площею 0,77 га хочуть побудувати житловий комплекс на дві секції (304 квартири) етажністю орієнтовно 33 поверхи. Це не відповідає Генплану Києва, відповідно до якого ця ділянка є територією громадських будівель та споруд і призначена для будівництва та обслуговування будівель і споруд закладів науки.

Більше того, відповідно до Генплану – це територія середньо- та малоповерхової забудови (тобто, 4-11 поверхів), а відповідно до проектної документації будується комплекс висотою 100 метрів. Хоча у містобудівних умовах та обмеженнях забудовнику було дозволено реконструкцію будівлі з граничною висотою від 26,5 до 73,5 м.

Варто наголосити, що вул. Богдана Хмельницького – це історичний центр столиці, де діє обмеження висотності не вище 27 м. До слова, забудовники не отримали жодних висновків і погодження від органів охорони культурної спадщини.

Фактичний відсоток забудови ділянки становить майже 90%, що втричі перевищує максимально допустимий відсоток забудови. Експертний звіт проекту забудови підписав вже згаданий вище архітектор Володимир Ухань.

Замовником видачі дозволу на будівництво є ПАТ «Київпроект». Підрядником будівництва є ТОВ «Ніка» Лтд, яке входить до групи компаній Perfect Group Дмитра Ісаєнка.

22 км Харківського шосе

У серпні дозвіл на будівництво житлово-рекреаційного житлового комплексу у Дарницькому районі було видано Національній академії внутрішніх справ. Хоча ще в травні у видачі дозволу забудовнику відмовляли.

Будівництво ЖК «O2 Residence» заплановане на ділянці площею майже 30 га. Це – землі рекреації, призначені для експлуатації бази відпочинку і оздоровлення курсантів. Відтак, будівництво житлових будинків там заборонене взагалі. Також відсутнє погодження висоти будівель з Державною авіаційною службою України, і немає висновків експлуатантів аеродромів у відповідності до ст. 69 Повітряного кодексу України.

Девелопером проекту виступає компанія Saga Development Андрія Вавриша. Проектантом ЖК є ТОВ «Терра Проджект», пов’язане з Вавришем. Договір на забудову Нацакадемія внутрішніх справ уклала у 2017 році із ТОВ Фірма «Резон» з орбіти Вавриша.

©1info.net