Військові, що блокували БТР з фінської сталі, прийняли браковані корпуси Гіршфельда зі сталі Ахметова

Військові, що блокували БТР з фінської сталі, прийняли браковані корпуси Гіршфельда зі сталі Ахметова
Військові, що блокували БТР з фінської сталі, прийняли браковані корпуси Гіршфельда зі сталі Ахметова

Представництво замовника № 85 Управлінню військових представництв Міністерства оборони (Харків) прийняло корпуси для БТР-4 виробництва ТОВ «Лозівський ковальско-механічний завод», попри наявність на них неякісного зварювання та тріщин.

Об этом сообщает http://polit-mix.net

Про це написав директор компанії «Defense Express» Сергій Згурець.

В 2016 році Міноборони замовило у «Харківського конструкторського бюро машинобудування» («ХКБМ»), що входить до складу державного оборонного концерну «Укроборонпром», 48 бронетранспортерів розробки харківського заводу. Але виконання замовлення було зірвано.

В кінці 2019 року гендиректор «Укроборонпром» Айварас Абромавічус заявив, що спільно з Міноборони та за підтримки уряду контакт було розблоковано, під державні гарантії буде поставлено 45 БТР. Харківський завод веж поставив Міноборони перші 12 БТР, здійснено передоплату на «ХКБМ» у 125 млн₴

З нової партії «ХКБМ» отримав три корпуси від «Лозівський ковальско-механічний завод». Сталь марки 71 для заводу виготовляє ВАТ «Азовсталь», що входить до холдингу «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новінського.

Поставлені корпуси мають чітко виражені ознаки браку через неякісне зварювання, що створило пустоти під тонким шаром металу. Корпуси вимагають суттєвого доопрацювання.

На корпусах, що містять брак, стоїть відзнака схвалення якості військовою прийомкою. Мова йде про Представництво замовника № 85, яке очолює Олега Плющаков.

Саме Представництво замовника N85 минулого року відбракувало фінську сталь марки Miilux Protection 500, яку «ХКБМ» замовив у офіційного дилера виробника – польської фірми «Texprotect». Сталь була замовлена, бо созівський завод зірвав плани з поставки корпусів. Але військові не прийняли іноземну сталь через проблеми з маркуванням, супровідними документами і, головне, хімічним складом сталі, який не відповідав українським вимогам.

За даними Згурця, вартість корпусу БТР-4, виготовленого з імпортної броні, дешевша, аніж із броні марки 71 на Лозовій. Різниця у відпускній ціні за один корпус від «ЛКМЗ» та корпусу власного виробництва з імпортної броні становить понад 350 тис₴ на користь ХКБМ.

З 2016 р. «ЛКМЗ» суттєво підняло вартість своїх послуг з виготовлення корпусу одного БТР – з 2,1 млн. до 3,2 млн₴

Вартість однієї повністю готової бронемашини за контрактом від 2016 року складає близько 33,60 млн₴

Бенефіціарами ТОВ «Лозівський ковальско-механічний завод» вказані Надія Кессель, директор підприємства Олексій Рубчев та екс-народний депутат багатьох скликань Анатолій Гіршфельд.

В свою чергу заступник гендиректора «Укроборонпром» Мустафа Наєм заявив, що концерн запропонував Управлінню військових представництв МО повторно перевірити всі корпуси БТР виробництва «ЛКМЗ».



Джерело статті: “http://vgoru.org/index.php/rozsliduvannya/rozsliduvannya-partneriv/item/49968-viiskovi-shcho-blokuvaly-btr-z-finskoi-stali-pryinialy-brakovani-korpusy-hirshfelda-zi-stali-akhmetova”

©1info.net