Виробники «зеленої» енергії звернулись до Зеленського з проханням зупинити тиск 

Виробники "зеленої" енергетики поскаржились на тиск з боку Нацрегулятора, який не переглядає тарифи, та на уряд, який не оприлюднює останній варіант "зеленого" тарифу.

Об этом сообщает http://mukachevo-today.com

Про це повідомляє Українська асоціація відновлюваної енергетики.

"Впродовж декількох останніх місяців українську енергетику лихоманить від поспішно запровадженої нової моделі ринку. На ринку створено штучний дефіцит коштів, а за вироблену електроенергію перед виробниками не розраховуються своєчасно, накопичуючи велику заборгованість", — йдеться у листі.

За словами асоціації, регулятор (НКРЕКП) не переглядає тарифи, щоб стабілізувати розрахунки, а уряд та комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг не оприлюднюють останній варіант майбутніх змін щодо розміру "зеленого" тарифу.

Зазначається, що велика кількість гравців ринку ВДЕ мютьє позики в державних банках, а також Європейському банку реконструкції та розвитку.

"У державних банків є всі можливості оголошувати компанії неплатоспроможними та забирати майно тільки через те, що органи центральної влади прямо порушують надані ними раніше гарантії?", — йдеться у листі.

Разом з цим, уряд не затверджує п’ятирічний план квот на будівництво нової генерації.

"Наша галузь є абсолютно відкритою, залучаючи щороку тисячі нових учасників і точно не є ворогом України. Ми розуміємо необхідність болючих змін та вимушені йти на втрати мільйонів доларів, вкладених в девелопмент нових проектів. Але ми ніколи не погодимось на знищення галузі, яку створювали важкою працею впродовж 11 років на догоду фінансово-промисловим групам, що контролюють традиційну енергетику та медіа".

В листі зазначається, що за останні 11 років у відновлювану енергетику було інвестовано близько 10 млрд євро, дві третини з яких – за останні роки.

Нагадуємо, в "Укренерго" заявляють, що не можуть зробити виплати домогосподарствам за "зеленим" тарифом через проблеми в регуляторних правилах енергосистеми, оператор енергоринку повинен виплатити обленерго 774 млн грн, хоча в його тариф на передачу закладено 137 млн₴




Джерело статті: “https://www.epravda.com.ua/news/2020/02/3/656603/”

©1info.net