Atlantic Council: Україна може нагодувати Британію після Brexit

Atlantic Council: Україна може нагодувати Британію після Brexit
Atlantic Council: Україна може нагодувати Британію після Brexit

Після виходу з Євросоюзу у Великої Британії з’явиться можливість продемонструвати переваги цього кроку, опустивши ціни на продукти за допомогою вигідних торговельних домовленостей. Угода про вільну торгівлю з Україною, яка лишається одним з головних виробників продовольства у світі, дасть новий важливий імпорт зерна, курятини й інших важливих товарів за значно нижчою ціною (за таку ж або навіть визу якість), ніж британцям доводилося платити виробникам з ЄС впродовж останніх 46 років.

Об этом сообщает Руспрес

Про це в статті для Atlantic Council пише голова Британсько-української торговельної палати (BUCC) й керуючий партнер юридичної фірми B. C. Toms & Co Бейт Томс. Він зауважує, що оскільки Brexit уже відбувся, вся увага тепер прикута до майбутніх умов, на яких Лондон буде торгувати з рештою світу.

Під час референдуму про вихід з ЄС в 2016 році прихильники відмови від членства в організації стверджували, що це дозволить країні укладати власні двосторонні угоди на значно вигідніших умовах. Однак, навряд чи це вдасться зробити. Виключенням будуть лише торговельні угоди, які Британія може підписати з Україною й деякими іншими країнами, які займаються виробництвом продовольства.

Після Brexit Лондону потрібно укласти сотні міжнародних угод включно з 40 договорами про вільну торгівлю з країнами, які входять в ЄС, а також тими, хто не має членства, зокрема з Україною. Зазвичай минає 5-10 років, перш ніж сторони узгодять двосторонні домовленості. Копіювання вже існуючих угод ЄС, здається, буде єдиним способом уникнути тривалих затримок й зберегти британську міжнародну торгівлю. Окрім випадків про харчі, скопійовані умови торговельні умови з угод ЄС будуть прийнятними, оскільки Британія навряд чи отримає кращі пропозиції, ніж у неї були в часи участі в найбільшому економічному блоці світу.

Торговельні ж угоди з країнами-виробниками продовольства вимагають іншого підходу. Тому що позиції Лондона в цьому полі дуже сильно відрізняються від тих, які займає ЄС в цілому. Поряд з Японією, Південною Кореєю, Саудівською Аравією, Єгиптом, Росією й Китаєм Велика Британія лишається одним з найбільших імпортерів їжі. Вона імпортує більше половини всього, що споживає. Особливо це стосується зерна й курятини.

На відміну від Британії, ЄС – великий експортер продовольства. Це пояснює, чому підхід до торгівлі з Україною повинен бути іншим. Щоб захистити фермерів з Німеччини й Франції, ЄС обмежив імпорт харчів з України, наклавши високі мита. Це шкодило британським споживачам. Британії потрібні абсолютно інші торговельні умови з великими експортерами продовольства, такими як Україна.

Щоб отримати вигоду від Brexit, Лондон повинен зробити пріоритетом переговори про зону вільної торгівлі з Україною, щоб скасувати митні перешкоди для експорту харчів у королівство. Нинішня угода про вільну торгівлю між ЄС і Україною – хороший приклад обмежувальних торговельних умов, яких Британії потрібно уникати. Адже європейсько-українські домовленості жорстко обмежують безмитний експорт українського зерна, курятини й інших продуктів харчування на британський ринок. Як наслідок, Лондон не міг імпортувати багато з України.

Україна може стати особливо важливою для Британії, тому що вона географічно відносно близько. Тож українські продукти можна буде швидко транспортувати в королівство через залізницю чи вантажівками. Українське продовольче виробництво також переживає стабільне зростання в ході модернізації аграрного сектору країни. Без митних обмежень український експорт високоякісної пшениці, кукурудзи, ячменю, курятини й інших важливих продуктів харчування може повністю задовольнити дедалі більший британський попит у найближчому майбутньому і за меншу ціну, ніж ЄС може запропонувати.

Більшість фермерів у Великій Британії отримають користь від імпорту українського зерна. Адже вони зможуть скоротити вартість кормів для худоби при виробництві м’яса й молочних продуктів, що підвищить їхню дохідність. Збільшення імпорту українського зерна лише підвищить конкуренцію для інших іноземних джерел цього ресурсу, оскільки британські фермери будуть і після Brexit захищені субсидіями.

Вільна торгівля з Україною допоможе забезпечити Британії продовольчу безпеку в часи, коли ця проблема стає все більшою на геополітичному порядку денному. У недалекому майбутньому більшості країн у світі буде бракувати харчів. І ціни на них будуть серйозно зростати. Велика Британія, населення якої зростає, а територія відносно невелика, буде все більше залежати від імпорту продуктів у найближчі кілька десятиліть.

Україна теж отримає велику вигоду, якщо Британія стане головним споживачем української аграрної продукції. Це вбереже її від надмірної залежності від ринків Китаю, Індії й Близького Сходу. Здається іронічним те, що головна вигода від Brexit, зокрема кращий доступ до харчів, лишилася непоміченою під час референдуму в 2016 році. Разом з тим, ця потенційна торговельна вигода дуже важлива.

Вона тепер залежить від здатності Британії й України швидко домовитися про зону вільної торгівлі з нульовими митами на імпорт продуктів харчування. Якщо ж замість цього українсько-британська угода буде просто копією угоди про вільну торгівлю між Україною й ЄС, тоді Київ і Лондон можуть у найближчому майбутньому загрузнути в несприятливих торговельних умовах. Британія так може втратити одну ключових переваг Brexit, а Україна – свій логічний найбільший ринок в Європі.


Джерело статті: “http://ua.today/news/economy/atlantic_council_ukrayina_mozhe_nagoduvati_britaniyu_pislya_brexit”

©1info.net