Ченстоховська ікона Божої Матері-2020: історія і молитва

19 березня православні шанують Ченстоховську ікону Божої Матері, розповідає .

Об этом сообщает Преступная Россия



Ченстоховська ікона Божої Матері – це головна святиня Польщі та одна з найбільш шанованих святинь центральної і східної Європи. Через темний відтінок лик також відома як “Чорна мадонна”.


Ченстоховська ікона Божої Матері: історія та чудеса



Ченстоховська ікона Божої Матері належить, за переказами, до тих 70 ікон Пресвятої Богородиці, які написав святий євангеліст Лука. Вона була написана в Єрусалимі, в Сіонській світлиці. У 66 – 67 роках, під час навали римських військ під проводом Веспасіана і Тита, християни втікади до містечка Пелла. Разом з іншими святинями вони зберігали в печерах і Ченстоховський образ Богоматері. У 326 році, коли свята цариця Олена ходила до Єрусалиму для поклоніння святим місцям і знайшла Хрест Христовий, вона отримала в дар від християн цю ікону, привезла її до Константинополя і поставила до палацової каплиці, де святиня знаходилася протягом п’яти століть.




Далі чудотворний образ з великою честю був принесений засновником міста Львова, галицько-волинським князем Левом Даниловичем до Бельзського замку.




Потім чудотворна ікона дісталася польському правителю князю Владиславу Опольському. Одного разу татари взяли в облогу замок Белз. Сподіваючись на допомогу Матері Божої, князь Владислав виніс святиню з церкви та поставив на міській стіні. Пронизаний ворожою стрілою, чудотворний образ зберіг назавжди сліди крові. Шкідлива імла, що спустилася після цього на татарське військо, змусила їх зняти облогу замку. Заступниця Небесна звеліла князю перенести чудотворну ікону на Ясну гору Ченстоховську. Заснувавши в 1352 році монастир на Ясній горі, князь Владислав переніс до нього чудотворну святиню, довіривши її на зберігання монахам Паулінського ордена. Через кілька років обитель була пограбована гуситами. Позбавивши її всіх скарбів, вони хотіли викрасти й чудотворний образ, але невидима сила утримувала коней, і візок зі святинею не зрушив з місця. Від злості та безсилля, один з грабіжників скинув святу ікону на землю, а інший ударив мечем по лику. Тут же справедлива кара спіткала всіх: першого розірвало на частини, у другого відсохнула рука, інші впали мертвими або осліпли.


Ченстоховська ікона Божої Матері: іконографія



Ченстоховська ікона виконана на дерев’яній панелі розмірами 122,2 × 82,2 × 3,5 см. Ікона належить до типу Одигітрія. Христос сидить на руках Богородиці, яка правою рукою вказує на Нього, своєю правою рукою Він благословляє, а лівою – тримає книгу. На іконі залишилися кілька розрізів, отриманих, за легендою, від удару шаблею.


Ченстоховська ікона Божої Матері: молитва



О, Всемилостива Пані, Царице Богородице, від усіх родів обрана і всіма родами небесними та земними зближувана! Поглянь милостиво на стоячи перед святою іконою Твоєю людей цих, які старанно моляться Тобі та сотвори.


Ченстоховська ікона Божої Матері: у чому допомагає



Поділ молитовних прохань перед різними чудотворними іконами Божої Матері – умовність. Якщо по вірі молитися, то Господь може подати йому допомогу у відповідь на молитву перед будь-якою іконою.




Але за весь час, скільки Ченстоховська ікона Цариці Небесної перебуває на Ясній горі, вірянами було помічено, що після молитви до Матері Божої перед образом Її Ченстоховської у тих, хто молиться якимсь дивним чином спалахував патріотичний дух.


Існує безліч свідчень про заступництво, допомогу та зцілення після молитов біля чудотворного образу Ченстоховської Божої Матері від раку, безпліддя, наркоманії та пияцтва.


Джерело: Сьогодні


Джерело статті: “https://1news.com.ua/tsikave/chenstohovska-ikona-bozhoyi-materi-2020-istoriya-i-molytva.html”

©1info.net