Верещук: Якщо Гончарук юрист і знає, як писати заяви про відставку, то навіщо він підставляє президента, роблячи з нього листоношу?

Верещук: Гончарук сказав, що написав заяву про відставку у Верховну Раду, але спікер спростував цю інформацію
Верещук: Гончарук сказав, що написав заяву про відставку у Верховну Раду, але спікер спростував цю інформацію

Передавши президенту України Володимирові Зеленському заяву про відставку, написану на ім’я спікера Верховної Ради, прем’єр-міністр Олексій Гончарук підставляє главу держави. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловила нардепка від "Слуги народу" Ірина Верещук.

Об этом сообщает http://otgoloski.net

"Більшість колег із фракції "Слуга народу" підтримає будь-яке рішення президента щодо Гончарука. Тобто як він вирішить – так і буде. Ми розуміємо, що саме Зеленський рекомендував нам як главу Кабміна пана Гончарука. І зараз ми чекаємо рішення президента. Це політичний складник питання. Що стосується юридичного, прем’єр вчинив неправильно, звернувшись із заявою до президента. Він знає, що за законом мав подати заяву у Верховну Раду. Сьогодні в парламенті Гончаруку поставили запитання щодо цього. Він сказав, що написав заяву у Верховну Раду, але спікер спростував цю інформацію. Ця ситуація дискредитує і президента, і прем’єра, і нашу монобільшість. Сьогодні ми хотіли почути від Гончарука відповіді на запитання про захмарні премії, про ці аудіозаписи – його це голос на них чи ні. Ніхто його у відставку відправляти не збирався", – підкреслила Верещук.

Вона вважає, що глава Кабміну не мав уникати діалогу з нардепами під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

"Нещодавно в нас була розмова у фракції, і ми не зібрали навіть 20 голосів за його відставку. Тому в нього не було жодних підстав ігнорувати наші запитання. Сьогодні він виступив із п’ятихвилинною промовою про те, які вони молодці, і пішов. Нам не дали можливості поставити йому запитання. Але ж прем’єр – підзвітний. І насамперед перед суспільством. Міністру закордонних справ теж було нелегко тримати відповідь. Адже запитання стосувалися катастрофи українського літака в Ірані. Але він нормально відповідав. Тому нічого страшного із прем’єром не сталося б, якби він так само відповідав на питання, що нас цікавлять. Ніхто не засудив би його за будь-яку відповідь. Але уникати діалогу – означає демонструвати слабкість. У нього за плечима ціла монобільшість. І ми завжди готові його підтримати. Головне – щоб він цього хотів", – зазначила нардепка.

За її словами, підтримка Гончарука в парламенті стане набагато меншою.

"Якщо Гончарук юрист і знає, як писати заяви, то навіщо він підставляє президента, роблячи з нього листоношу? Що, президент має сам передавати його заяву в парламент? Це просто неповага. Або він не розуміє, куди потрапив. Ну гаразд, він профан в економіці, але юрист же начебто гарний. Принаймні я на це сподівалася. Невже він не знає елементарних правил? Зрештою, є юридичний відділ – нехай звернеться, йому там допоможуть. На нас дивиться весь світ, нам потрібно працювати із західними партнерами, а ми бавимося з піар-акціями прем’єра. Після цього підтримка Гончарука буде в рази меншою – навіть у нашій фракції. Ми ж розуміємо, що це все позначиться і на нас. І ми не для цього давали йому імунітет на рік, щоб він так поводився", – резюмувала Верещук.

15 січня YouTube-канал "Как обмануть президента" оприлюднив аудіозапис розмов, які нібито відбулися між Гончаруком, міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою, головою Національного банку України Яковом Смолієм та його заступницею Катериною Рожковою. Людина з голосом, схожим на голос Гончарука, на цьому записі визнала, що вона "повний профан в економіці", а у президента "дуже примітивне розуміння економічних процесів".

У Кабміні не підтвердили справжності прослуховування. "Пресслужба Кабінету Міністрів не має інформації щодо справжності жодного аудіо- чи відеозапису, що розповсюджуються в мережі інтернет", – ідеться в повідомленні.

17 січня прем’єр-міністр заявив, що написав заяву про відставку і передав її президентові із правом внесення в парламент, щоб "забрати будь-які сумніви поваги та довіри до глави держави".

Відповідно до закону про Кабмін, прем’єр-міністр мав подати заяву в Раду, а не президенту.

Гончарук пояснив, що заяву про відставку, яку він передав Зеленському, написано на ім’я голови парламенту. Президент може передати документ до Ради в будь-який момент. До рішення президента уряд продовжить роботу у штатному режимі, додав він.

17 січня Зеленський висунув вимогу до правоохоронців за два тижні знайти, хто прослуховував Гончарука.

Уряд на чолі з Гончаруком було сформовано в перший день роботи Верховної Ради, 29 серпня 2019 року.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/politics/-vereshchuk-jakshcho-goncharuk-jurist-i-znaje-jak-pisati-zajavi-pro-vidstavku-to-navishcho-vin-pidstavljaje-prezidenta-robljachi-z-nogo-listonoshi-1483252.html”

©1info.net