В уряді заступилися за Чорнівку, а в Чернівецькій ОДА відмовчались про це

В уряді заступилися за Чорнівку, а в Чернівецькій ОДА відмовчались про це
В уряді заступилися за Чорнівку, а в Чернівецькій ОДА відмовчались про це

У Кабінеті міністрів України відмовились затвердити перспективний план формування громад Чернівецької області з конфігурацією, де село Чорнівка Новоселицького району приєднане до Колінківців без урахування думки жителів села.

Об этом сообщает http://marketingmix.com.ua

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив сільський голова Чорнівки Георгій Бота, пише molbuk.ua

Він зазначив, що сьогодні під час засідання в міністерстві розвитку громад і територій України обговорювалося питання щодо затвердження плану формування територіальних громад Буковини.

Бота повідомив, що " на його здивування " високопосадовці Чернівецької ОДА Сергій Осачук та Богдан Ковалюк " всупереч Методиці формування територіальних громад, здоровому глузду, моральним та етичним нормам на розгляд Міністерства внесли зміни до плану, де Чорнівка утворює громаду з Топорівцями та Колінківцями, а не з Чернівцями " .

" Думку нашої громади проігноровано! Підписаний Богданом Ковалюком протокол з мешканцями Чорнівки про те, що жодні зміни в Перспективний план без згоди нашого села не внесуть, виявився мильною бульбашкою. Представники ОДА без сорому намагалися переконати урядовців, як Чорнівці добре буде в ОТГ з Топорівцями з Колінківцями! І як погано буде нам у Чернівцях! " , – повідомив сільський голова Чорнівки.

Водночас, за словами Боти, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, а також інші експерти з децентралізації нагадали чиновникам з Чернівецької ОДА про підписи мешканців Чорнівки, які були адресовані керівнику уряду, про страйк та необхідність дотримуватися Методики формування громад, принципу добровільності об’єднання.

Також, за словами Георгія Боти, приєднання Чорнівки з Чернівцями підтримав нардеп від 203 округу Георгій Мазурашу і міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

В уряді заступилися за Чорнівку, а в Чернівецькій ОДА відмовчались про це

" Емоційним був виступ Чернівецького міського голови Олексія Каспрука, який навів переконливі аргументи для об’єднання Чернівців з Чорнівкою, розповів, що з 2015 року це питання вивчалося, надана згода депутатів міської ради на об’єднання, знайшло підтримку також на громадських слуханнях обох громад і лише окремі люди з мандатами, а тепер вже й з посадами, не бажають почути думку та волю громадян " , – зазначив Бота.

Сільський голова Чорнівки також висловився щодо " незрозумілої позиції " голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука, " який публічно заявляє, що формування ОТГ має відбуватися лише добровільно, за згодою громад, а у реальності не чує позиції Чорнівки " .

Водночас у повідомленні прес-служби Чернівецької ОДА про зустріч у Мінрегіоні відсутня інформація щодо обговорення питання про об’єднання Чернівців із Чорнівкою. Натомість зазначається, що " дискусія щодо проєкту була жвавою, у ній взяли участь депутати Верховної Ради, які представляють Буковину, та голови ОТГ " .

" У Чернівецькій ОДА наполягають, що процес децентралізації має бути корисним перш за все людям. Усі політичні мотиви під час формування ОТГ слід відкинути " , – повідомляє прес-служба ОДА.

Водночас у прес-службі зауважили, що " за результатами роботи залишилось провести ще декілька додаткових консультацій щодо перспективного плану, щоб процес був завершеним " .

" Проєкт перспективного плану, який зараз доопрацьовують облдержадміністрації, ляжуть в основу майбутнього адміністративно-територіального устрою країни " , – повідомили у ОДА.

Нагадаймо, напередодні Нового року жителі села Чорнівка упродовж кількох днів блокували в Чернівцях дорогу, яка веде до Чорнівського сміттєзвалища. Такими діями мешканці Чорнівки вимагали, щоб Чернівецька міська рада ухвалила рішення про приєднання села до Чернівецької ОТГ.


Джерело статті: “https://molbuk.ua/chernovtsy_news/191280-v-uryadi-zastupylysya-za-chornivku-a-v-cherniveckiy-oda-vidmovchalys-pro-ce.html”

©1info.net