У будинку ексглави МЗС Кожари застрелився колишній керівник «Інтера». Подробиці самогубства, яке може виявитися вбивством

Сергій Старицький загинув 21 лютого
Сергій Старицький загинув 21 лютого

Хто такий Старицький і що його пов’язувало з Кожарою?

Об этом сообщает Футляр от виолончели

Сергій Старицький був засновником і генеральним директором Atlantic Group (компанія, вказано на її сайті, надає рекламні, маркетингові та PR-послуги) з 1992 року. Голова Всеукраїнської рекламної коаліції Максим Лазебник у коментарі "Стране" говорив, що Старицький фактично був засновником рекламного ринку в Україні.

У різний час Старицький також був директором телеканала "Тоніс", членом правління телеканала "Інтер", президентом хокейного клубу "Сокіл".

У 2005 році видання "Детектор медіа" писало, що в під час президентської кампанії 2004 року, яка привела до Помаранчевої революції, "через піарні структури Старицького проходила вся зовнішня реклама кандидата в президенти Віктора Януковича".

Бізнесмен також був засновником і директором компанії "Спорт Медіа Проект" (займалася випуском газет і журналів) і рекламної компанії C. I. U. – обидві припинили діяльність.

Старицький та ексглава МЗС України Леонід Кожара, який обіймав посаду в уряді Миколи Азарова з 2012-го до 2014 року, – ровесники, обоє закінчили Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Користувачка Facebook Marisha Ko (з огляду на повідомлення, вона знала загиблого особисто) зазначала, що Старицький і Кожара дружили з часів навчання у виші.

Версія про самогубство

Першим про загибель голови Atlantic Group повідомило видання ZN.UA. Джерело у правоохоронних органах розповіло, що бізнесмен укоротив собі віку о 21.50 21 лютого в будинку колишнього міністра закордонних справ у селі Чайки під Києвом.


Полиция у дома Леонида Кожары в селе Чайки, 21 февраля. Фото: kiev.informator.ua
Поліція у будинку Леоніда Кожари в селі Чайки, 21 лютого. Фото: kiev.informator.ua


За інформацією співрозмовника видання, Старицький застрелився з пістолета Jericho 941, зареєстрованого на Кожару.

Поліція Київської області підтвердила інформацію про інцидент уранці наступного дня.

“Повідомлення на спецлінію надійшло від жительки села Чайки про те, що в будинку покінчив життя самогубством чоловік, який приїхав на гостину зі столиці. Загиблим виявився 56-річний житель Києва. На місці події у якості речового доказу вилучено пістолет Jericho 941 PSL, патрони і гільзу. За попередніми даними, киянин наклав на себе руки, коли господарі будинку, чоловік із дружиною, були в інших кімнатах", – заявили в поліції.

Кримінальне провадження було відкрито за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) з позначкою "самогубство".

Імені загиблого поліція не назвала. Однак те, що йдеться про Старицького, підтвердила пресслужба його компанії у Facebook.


https://www.facebook.com/AGL.Media/posts/1511921398983567

Жодних деталей про загибель бізнесмена Atlantic Group не навела.

Версія про вбивство

Того самого дня, 22 лютого, двоє близьких до Старицького людей висунули версію, що чоловіка вбили.

Зокрема, Володимир Костерін (він був президентом телеканала "Тоніс" у 2001–2009 роках) написав у Facebook, що "версія про самогубство – це неправда".


https://www.facebook.com/vladimir.kosterin.96/posts/4237898702903023

Двоюрідний брат загиблого Юрій Воловик повідомив, посилаючись на висновок патологоанатомів, що Сергія Старицького застрелили в голову з відстані щонайменше три метри. "Усі чутки про його самогубство – брехня!" – підкреслив він.


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2292737301018950&id=100008481070585

Увечері 22 лютого про перекваліфікацію кримінального провадження заявила і поліція Київської області. “На цей час правоохоронці отримали дані, які дають підстави припускати, що чоловік міг не сам покінчити із життям. А відтак за погодженням із прокуратурою кримінальне провадження перекваліфіковано із самогубства на умисне вбивство – ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України", – ідеться в повідомленні.

Чому було змінено кваліфікацію інциденту, в поліції не уточнили.

"Відомо, що тіло бізнесмена лежало на кухні з пістолетом у руці, а куля увійшла під око. На обличчі жертви немає характерних для самостійного пострілу в упор слідів, таких, наприклад, як сліди порохових газів або відбиток ствола на шкірі. Крім цього, після інерції від пострілу пістолет мав випасти з руки Старицького, але ніяк не залишатися затиснутим у ній", – писала газета "КП в Україні".

Агентству "Українські новини" у пресслужбі київського обласного управління Нацполіції заявили, що перевіряють на причетність до загибелі Старицького "всіх, хто перебував у будинку в той час". За офіційними даними, в будинку, крім Старицького, були тільки Кожара і його дружина. Однак "Страна", посилаючись на неназване джерело в правоохоронних органах, пише, що гостей у будинку було більше (точної їх кількості не наводять).

Співрозмовник видання стверджує, що під час застілля Кожара вирішив показати друзям свій пістолет, а потім пішов із кімнати. “Прямих очевидців [інциденту], за попередніми даними, немає. Показання свідків зводяться до того, що Старицький залишився сам у кімнаті, де лежала зброя. Потім усі почули одиночний постріл і звук падіння тіла", – написала "Страна".

За даними "Обозревателя", застілля в будинку Кожари тривало з 15.00. Увечері дружина ексміністра "пішла в іншу кімнату відпочивати, а коли почула постріл, повернулася і побачила Старицького з вогнепальним пораненням у голову і пістолетом у руці". "Характер поранення і положення тіла вказує на те, що підприємця могли вбити. На момент прибуття співробітників поліції Кожара перебував в неадекватному стані", – заявив співрозмовник порталу.


Кожара занимал пост главы МИД в 2012–2014 года в правительстве Николая Азарова (оба – на переднем плане в центре). Фото: EPA
Кожара займав пост глави МЗС у 2012–2014 роках в уряді Миколи Азарова (обидва – на передньому плані в центрі). Фото: EPA


Поліція, за інформацією "Страни", розглядає три версії інциденту: необережне поводження зі зброєю, вбивство з необережності і самогубство. Офіційно правоохоронці не називали жодних версій.

Джерело видання "ГОРДОН" у Національній поліції заявило, що наразі правоохоронці допитують очевидців трагедії, друзів і родичів загиблого, а також чекають результатів експертиз, які мають допомогти встановити обставини загибелі Старицького. Кожара, сказав співрозмовник, зараз перебуває у статусі свідка.

***

Дочка Старицького Катерина повідомила, що її батька сьогодні поховали на Берковецькому кладовищі в Києві.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/publications/-u-budinku-eks-glavi-mzs-kozhari-zastrelivsja-kolishnij-kerivnik-intera-podrobitsi-samogubstva-jake-mozhe-vijavitisja-vbivstvom-1488416.html”

©1info.net