50 мільйонів на боротьбу з коронавірусом: у Вінниці визначили ряд заходів задля збереження здоров’я громадян

На позачерговій сесії міської ради, яку призначили на 18 березня, визначили ряд видатків, що мають піти на боротьбу з коронавірусом. Відповідно до запропонованих мером Вінниці Сергієм Моргуновим змін до бюджету на 2020 рік, в місті планують закупити 2000 експрес-тестів на коронавірус, 1000 швидких тестів на грип, медичний одяг, сотні літрів антисептичних і дезінфікуючих засобів та додаткові апарати штучної вентиляції легень. Окремо виділили кошти для підвищення зарплат медикам. Загалом видатки складуть близько 50 мільйонів гривень.

Об этом сообщает Руспрес

Відтак, в місті придбають 12 тисяч одиниць медичного одягу для лікарів-інфекціоністів, 20 костюмів високого захисту, кожен з яких має вартість 27 000 гривень, 350 літрів антисептичних засобів, 400 л ‒ дезінфікуючих засобів для приміщень. Окремим питанням стоять апарати ШВЛ (штучної вентиляції легень). На сьогодні вже замовили 10, але міський голова вважає, що цього замало, тому вніс пропозицію закупити ще 10 апаратів. Втім, достатньо великою є проблема їх поставки не лише в Україні, а й по всьому світі, тому виділені кошти у випадку, якщо дістати додаткові апарати не вийде, підуть на інші проекти у боротьбі з загрозою коронавірусу. Наразі, за словами міського голови, в місті двічі продезінфікували 5490 під’їздів. І планують обробляти втретє, задля чого також виділяються кошти.

Важливою, на думку мера, є підтримка 439 працівників інфекційного відділення міської клінічної лікарні №1, невідкладної допомоги, приймальних та реанімаційних відділень лікарні. Додатково по 5 тисяч гривень отримають лікарі, по 3 тисячі – медсестри, по 1500 – молодший персонал. Сергій Моргунов запропонував, аби ці надбавки медики отримали «чистими», тобто, з врахуванням необхідних податків. Окремо в місті планують допомогти поліції, яка наразі має обмежене фінансування.

І це попри і так складну ситуацію з бюджетом.

«Сьогодні в нас резервний фонд, згідно законодавства, 24 млн гривень. Ми передбачаємо цими рішеннями близько 50 млн. Фактично ми згортаємо багато програм, які приймали в бюджеті 2020 року, з точки зору капітальних і поточних видатків. Але не забувайте, що надходження до бюджету за ці 2 місяці будуть скорочені мінімум на 60 млн гривень. До цих викликів ми теж повинні бути готові, аби заплатити заробітну платню лікарям, вчителям і в цілому по бюджетній галузі в майбутньому. Але на сьогоднішній день ми передбачаємо ті заходи, які необхідні для боротьби з коронавірусом. Сьогодні держава виділила 100 млн. На всю Україну. Коли тільки одне місто Вінниця 50 млн виділяє. А інші міста, де більші бюджети, теж по 100 млн. Тобто, фактично, все навантаження по боротьбі з коронавірусом лягає на місцеві бюджети. І це ж не тільки лікарні. Транспорт сьогодні необхідно дотувати додатково, адже ми повинні випускати його в повному обсязі, аби не було скупчення більше 10 людей в тролейбусі чи автобусі. А хто за це буде платили? Місцеві бюджети. І ми це теж повинні враховувати. Тобто, ми на сьогоднішній день в достатньо складній ситуації, але ми повинні сконсолідувати всі наші зусилля на боротьбу з коронавірусом, бо безпека людей – найважливіше», — зазначив Сергій Моргунов.

Великою проблемою постає питання масок. Тому в місті роблять замовлення на пошив додаткових масок та респіраторів, адже резерв з 2009-го року, коли була епідемія грипу, вже вичерпався. Зараз планують закрити поточний дефіцит масок і респіраторів та залишити резерв у вигляді 150 тисяч масок на майбутнє.

Нагадаємо, через небезпеку коронавірусу на карантин з 17 березня закрили заклади громадського харчування, готелі, ресторани та торгові центри. З 18 березня ввели заборону на пасажирські перевезення міжміського та міжобласного сполучення. Також містян просять дотримуватися обмежень і не скупчуватися в громадському транспорті в кількості більше, аніж 10 людей. Варто зазначити, що школи та гуртки на карантині знаходяться з 12 березня. Дитячі садки – з 14-го.

Підписуйтесь на Винница.info в Telegram

Джерело статті: “http://www.vinnitsa.info/news/50-mil-yoniv-na-borot-bu-z-koronavirusom-u-vinnytsi-vyznachyly-ryad-zakhodiv-zadlya-zberezhennya-zdorov-ya-hromadyan.html”

©1info.net