День 40 святих: що можна і не можна робити в це свято

У неділю, 22 березня, православні християни відзначають свято 40 святих в честь пам’яті Сорока Севастійських мучеників, які взяли жорстоку смерть в ім’я християнської віри.

Об этом сообщает Футляр от виолончели

Це свято належить до одних з найбільш шанованих в християнській вірі. У цей день навіть послаблюється Великий піст.

Історія свята

Згідно з повір’ям, 40 християн з числа римських легіонерів були кращими воїнами давньоримського імператора Лікінія, який був язичником і жорстоким гонителем християнства. У 320 році вони відмовилися відректися від своєї віри і були страчені біля міста Севастій (нині — турецьке м. Сівас)



Прикмети

Незважаючи на християнське значення свята, з ним також пов’язані деякі язичницькі повір’я і традиції. Так, 22 березня дівчатам потрібно зламати сорок дерев’яних плашок, розірвати сорок мотузочок — це прожене злих духів, які скували морозом нашу землю. Якщо цей ритуал дотримати, то зима неодмінно втече, і світ наповниться світлими духами, які обов’язково прокладуть весні дорогу, щоб вона спокійно могла вступити в свої законні права. У деяких селах збереглася традиція 22 березня гойдатися на гойдалках — чим сильніше розгойдатися і вище злетіти, тим врожайніший буде рік, а люди стануть щасливішими. Гарна традиція в свято весни — наряджати дерево паперовими, або тряпочними квітами, яскравими стрічками, дзвіночками.

У народі існує і безліч прикмет про погоду. Якщо на 22 березня зима не поспішить забратися подалі і випаде сніг, то і святий Великодній тиждень очікується холодним, не весняним, але якщо погода порадує теплом, то можна вважати, що Весна перемогла, і прогнала холоднечу, вітри, і снігопади. Якщо птахи почнуть вити гнізда на сонячній стороні, то це пророкує дуже холодне літо. Якщо пощастить побачити 22 березня шпака, то можна заспокоїтися — літо буде теплим, а урожай хорошим.

Що не можна робити в День сорока святих

Оскільки свято — один з днів Великого посту, то на нього поширюються його правила і заборони. Не можна їсти м’ясо, рибу або яйця, проте на 40 святих можна пити вино і їсти їжу з рослинною олією.

Також в цей день не можна сердитися, злитися, сваритися. Небажано працювати, прибирати в будинку.

Нагадаємо, докладніше про Великий піст читайте в матеріалі "Апострофа": Великий піст: календар харчування по дня.


Джерело статті: “https://apostrophe.ua/ua/news/society/2020-03-22/den-40-svyatyih-chto-mojno-i-nelzya-delat-v-etot-prazdnik/191710”

©1info.net