За час карантину в Україні подорожчало м’ясо, картопля та гречка

Ілюстрація REUTERS
Експерт прогнозує збереження високого попиту на картоплю та інші овочі борщового набору, а також крупи.

Ілюстрація REUTERS

Найбільше за час карантину в Україні подорожчало м’ясо, картопля і гречка, при цьому серед українців збережеться високий попит на овочі борщового набору і крупи.

Об этом сообщает Футляр от виолончели

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на кандидата економічних наук Ярослава Навроцького.

За його словами, зміни споживчих переваг відбудуться внаслідок значного зниження доходів внаслідок втрати роботи, заморожування заробітних плат, інфляції та інших чинників, пов’язаних із запровадженням карантинних заходів.

"Мова йде про виробництво м’яса, в першу чергу, великої рогатої худоби як найдорожчого виду м’ясної продукції, ціни на яку постійно зростають. Якщо у квітні 2019 року середньомісячна ціна яловичини (гуляш) в роздрібній торгівлі становила 135,66 гривні/кілограм, то в січні 2020 року вона підвищилася до 143,96 гривні/кілограм (+ 6,1%). За чотири місяці поточного року гуляш подорожчав ще на 9,2% — до 157,22 гривні/кілограм", – йдеться в повідомленні.

При цьому експерт вважає, що найбільш перспективним в такій ситуації виглядає сектор птахівництва, оскільки м’ясо курятини поки що залишається найдешевшим.

Ілюстрація REUTERS

Крім того, в Україні очікується підвищення попиту на овочі борщового набору: моркву, буряк, цибулю, картоплю, а також яблука, які порівняно недорого коштують і довго зберігаються.

"Наприклад, ціна на картоплю в супермаркетах виросла з 12,51 гривні/кілограм в січні 2020 року до 15,26 гривні/кілограм (+22%) у квітні. Але, враховуючи харчові властивості, тривалий термін зберігання і порівняно доступну ціну, попит на картоплю буде зберігатися", — сказано в повідомленні.

При цьому буде відбуватися зниження попиту на товари нетривалого зберігання – томати, огірки, ягоди та зелень.

"Зберігатиметься високий попит на різні види зерна і крупи, що є характерною реакцією українців на кризові ситуації. Якщо з лютого до лютого 2019 2020 року середньомісячна ціна гречки в торгових мережах зросла на 74,5% — з 17,30 гривні/кілограм до 30,19 гривні/кілограм, то лише протягом березня-квітня цього року в результаті ажіотажного попиту вона зросла на 43,2% — до 43,22 гривні/кілограм", — зазначає експерт.

Ілюстрація REUTERS

На думку Навроцького, можуть постраждати сегменти молочної галузі, які виробляють дорогі сири та інші недешеві молочні продукти. Водночас галузь рослинництва буде розвиватися неоднорідне, знизиться попит на тропічні фрукти та овочі, горіхи та органічну продукцію. Збережеться попит на імбир, лимон і часник, які, на думку населення, підвищують імунітет. Також після відкриття ринків збільшиться попит на продукцію місцевих виробників.

Як повідомляв УНІАН, уряд прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня. Пізніше карантин було продовжено до 24 квітня, а потім до 11 травня.

З 17 березня і до закінчення карантину в країні заборонена робота закладів громадського харчування (ресторани, кафе), торгово-розважальних центрів, закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів.

29 квітня Кабінет міністрів прийняв рішення дозволити роботу продовольчих ринків в країні за умови дотримання карантинних заходів і норм безпеки.



Джерело статті: “https://www.unian.ua/economics/agro/za-chas-karantinu-v-ukrajini-podorozhchalo-m-yaso-kartoplya-ta-grechka-novini-10979204.html”

©1info.net