»Руйнівне рішення Пекіна». Помпео повідомив, що Гонконг більше не має автономного статусу

Гонконг повернувся під суверенітет Китаю
Гонконг повернувся під суверенітет Китаю

Гонконг більше не має автономії щодо влади КНР. Про це 27 травня повідомив держсекретар США Майк Помпео на своїй сторінці у Twitter.

Об этом сообщает Moscow Post

"Сьогодні я повідомив у Конгрес [США], що Гонконг більше не має автономії стосовно Китаю, якщо враховувати факти з місця подій. США – разом із людьми Гонконгу", – написав він.


Today, I reported to Congress that Hong Kong is no longer autonomous from China, given facts on the ground. The United States stands with the people of Hong Kong.

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) May 27, 2020

У заяві, розміщеній на сайті держдепу, уточнюють, що Гонконг надалі не може розраховувати на колишній особливий підхід США до цього регіону, який Вашингтон застосовував до нього за американськими законами до липня 1997 року, коли Гонконг повернувся під суверенітет Китаю.

"Руйнівне рішення Пекіна – лише один із кроків у серії заходів, які підривають автономію і свободи Гонконгу та власні обіцянки Китаю на адресу людей Гонконгу, Об’єднаної китайсько-британської декларації щодо питання передання Гонконгу – міжнародним договором, завіреним ООН", – зазначив Помпео.

Держдеп вважає, що "жодна розсудлива людина не може сьогодні стверджувати, що Гонконг зберігає високий ступінь автономії від Китаю, з огляду на факти на місцях".

"Якщо раніше Сполучені Штати сподівалися, що вільний та успішний Гонконг стане зразком для авторитарного Китаю, то тепер зрозуміло, що Китай моделює Гонконг услід за собою", – підкреслив він.

Антиурядові виступи в Гонконзі почалися влітку 2019 року у зв’язку з наміром ухвалити закон, який би дозволив екстрадицію на запит влади Китаю. Цей документ відкликал, але протести тривали. Їх учасники вимагали скорочення впливу материкового Китаю на політику міста, дострокових виборів, розслідування дій поліції та амністії для раніше затриманих демонстрантів.

Епідемія коронавірусу зупинила акції, однак із 24 квітня вони поновилися.

Організатори планують зібрати не менше ніж мільйон осіб на маніфестацію 1 липня – у день, коли Великобританія 1997 року передала протекторат над Гонконгом Китаю.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/worldnews/-rujnivnij-rishennja-pekina-pompeo-povidomiv-shcho-gonkong-bilshe-ne-maje-avtonomnim-statusom-1501775.html”

©1info.net