Вчені створили штучні еритроцити: вони можуть бути кращими за натуральні

Вчені створили штучні еритроцити: вони можуть бути кращими за натуральні
Вчені створили штучні еритроцити: вони можуть бути кращими за натуральні

Американські і китайські вчені створили перші синтетичні еритроцити, які за властивостями не поступаються натуральним. Окрім того, вони здатні переносити не лише кисень і вуглекислий газ.

Об этом сообщает Редакция news

Про це пише Science Alert.

Еритроцити — найчисленніші клітини людського тіла і єдині, що позбавлені ядер. По суті, це еластичні мембранні "пакети", наповнені мільйонами молекул гемоглобіну — залізовмісного білка, що переносить кисень і вуглекислий газ. Гнучкість дозволяє еритроцитам проникати навіть в капіляри, діаметр яких менший за їхній власний.

Вчені намагалися створити аналогічні "клітини" штучно, однак не могли зробити так, щоб вони могли переносити кисень та бути одночасно стійкими та еластичними до атаки лейкоцитів.

Вчені з групи Джеффрі Брінкера з Університету Нью-Мексико і Вея Чжу з Південно-Китайського технологічного університету взяли за основу натуральні еритроцити, покривши їх дуже тонким шаром силікону.

На ці стабілізовані клітини нанесли полімерне покриття, а після — змили силікон і отримали гнучкі «пакети» потрібної дисковидної форми. Всередину вносили гемоглобін, і готову систему покривали фрагментами клітинних мембран еритроцитів.

Дослідники виявили, що штучні клітини такі ж гнучкі, як натуральні. Під час експерименту на мишах вчені з’ясували, що вони зберігалися в організмі тварин понад 48 годин майже без побічних ефектів. За словами експертів, подібні синтетичні еритроцити можна наповнювати будь-яким іншим "корисним вантажем".

Автори сподіваються, що їхнє відкриття стане широко використовуваним у науці та медицині.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, мініатюрні печінки, вирощені з клітин шкіри людини, були успішно імплантовані лабораторним щурам і вижили протягом чотирьох днів всередині тварин-господарів.


Джерело статті: “https://tsn.ua/nauka_it/vcheni-stvorili-shtuchni-eritrociti-voni-mozhut-buti-kraschimi-za-naturalni-1560891.html”

©1info.net