В КМДА розповіли, коли з київських будинків прибрали скульптури

Фото: Семен Широчин

Об этом сообщает http://bugabooks.com

Департамент охорони культурної спадщини КМДА повідомив «Хмарочосу» про долю декоративних статуй та скульптур, які зникли з фасадів будинків на Хрещатику, вулицях Лисенка, Костьольній і Шовковичній. Нестачу скульптур на фасадах помітив дослідник історії радянської архітектури Семен Широчин.

Будинок на вул. Шовковичній, 40

За даними Департаменту охорони культурної спадщини, цей будинок не є об’єктом культурної спадщини. Як наслідок, чиновники не володіють інформацією про цей будинок.

Будинок на вул. Костьольній, 10

Будинок Укрм’ясопромтресту на Костьольній 10 (без скульптур). Фото: Wikipedia

Міністерство культури внесло житловий будинок Укрм’ясопромтресту до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом у 2008 році, як пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення (охоронний № 527/9-Кв). З тих пір будинок є частиною комплексу «Вулиця Костьольна».

Будинок зі скульптурами. Фото: Семен Широчин

Як повідомляють працівники департаменту, оскільки чотири скульптури на цьому будинку довгий час перебували у незадовільному стані, то на початку 2000-х років їх демонтували.

Будинок на вул. Лисенка, 4

Фото: Wikimapia

Житловий будинок інженерно-технічних працівників Управління Південно-Західної залізниці внесли до переліку об’єктів культурної спадщини у 2011 році.
Проте даних про демонтаж ваз на цьому будинку в департаменті спадщини немає. Як повідомляють чиновиники, «на початку 2000-х років зазначені вази вже були демонтовані».

Будинок на вул. Хрещатик, 15/4

Фото: Wikipedia

У 2010 році Міністерство культури внесло цей прибутковий і конторський будинок страхової компанії «Росія» до Державного реєстру нерухомих пам’яток як пам’ятку архітектури і містобудування та історії місцевого значення. У цьому домі мешкали С. І. Паторжинський, В. М. Риков, В. П. Некрасов, Б. Р. Гмиря, М. С. Гришко, А. Л. Міхньов, І. І. Нехода, С. Юткевич.

Як повідомили у департаменті, цінні скульптурні групи на фасаді демонтували під час останньої реконструкції Хрещатика у 1998 році.

Будинок на вул. Хрещатик, 23

Фото: Google Maps

Цей житловий будинок Міністерство культури внесло до Державного реєстру нерухомих пам’яток як пам’ятку архітектури місцевого значення у 2017 році.

Будинок на вул. Хрещатик, 27

Фото: Google Maps

Прибутковий будинок(флігель житловий) занесений до переліку пам’яток архітектури місцевого значення ще у 1986 році, а в 2002 році занесений до переліку об’єктів культурної спадщини м. Києва.

Будівлі, що розташовані на Хрещатику, з 2013 року входять до складу пам’ятки містобудування місцевого значення – «Вулиця Хрещатик».

Як повідомили у департаменті спадщини КМДА, групові скульптури з будинків №23 та №27 на Хрещатику зняли ще в 1998 році. Деякий час їх зберігали у дворі ЖЕКу № 103, але де вони наразі, чиновники не знають.

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело статті: “https://hmarochos.kiev.ua/2020/01/24/v-kmda-rozpovily-koly-z-kyyivskyh-budynkiv-prybraly-skulptury/”

©1info.net