Верховний Суд: водій має врахувати можливі маневри пішохода на пішохідному переході

Фото: Maxine yang, Unsplash

Об этом сообщает Роспрес

Верховний Суд виніс постанову, згідно якої водій повинен врахувати можливі маневри пішохода на пішохідному переході. Про це повідомляє перший заступник начальника Патрульної поліції Олексій Білошицький.

Суд розглядав справу водія, який проїхав пішохідний перехід, не поступившись дорогою жінці-пішоходу. У 2017 році суд у Чернігові відмовився виправдовувати дії водія, який стверджував, що продовжив рух, оскільки не встиг би зупинитися до переходу. Водій вважав, що якби загальмував, створив би аварійну ситуацію у щільному потоці автомобілів.

Тоді водій подав апеляцію до Київського апеляційного адмінсуду, який задовольнив його позов.

Однак Патрульна поліція звернулася до Верховного Суду, який у грудні 2019 року постановив, що водій все ж мав пропустити пішохода.

Разом з тим Верховний Суд додав такі роз’яснення до пункту 18.1 правил дорожнього руху, який вимагає від водія зменшити швидкість перед пішохідним переходом, а в разі потреби зупинитися і дати дорогу пішоходам:

  • на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід;
  • для виконання вимоги цього пункту водій транспортного засобу обов’язково повинен своїм маневром показати пішоходам, що він дає дорогу, тобто знизити швидкість, якщо цього достатньо для того, щоб дати дорогу або зупинитися;
  • забороняється здійснювати об’їзд пішохода, який перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом, а також збільшувати швидкість із метою “проскочити” перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід;
  • водій повинен врахувати можливі маневри пішохода на пішохідному переході (пішохід може зупинитися, передбачаючи небезпеку, побігти або уповільнити хід) і спрогнозувати можливий розвиток ситуації: якщо ймовірно, що шляхи руху пішохода (незалежно від того, як він рухається) і транспортного засобу можуть перетнутися на переході, – уникнути такої ситуації, тобто дати дорогу пішоходу.

Нагадаємо, у січні на Троєщині автомобіль збив насмерть 67-річного чоловіка, який переходив вулицю наземним переходом на червоний сигнал. Свідки повідомляли, що пішохід був із ціпком і не встиг перейти шестисмугову дорогу.

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.



Джерело статті: “https://hmarochos.kiev.ua/2020/02/19/verhovnyj-sud-vodij-maye-vrahuvaty-mozhlyvi-manevry-pishohoda-na-pishohidnomu-perehodi/”

©1info.net