Агрокомітет підтримує законопроект «Про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві»

Про це повідомив Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, на своїй сторінці у Facebook.

Об этом сообщает Футляр от виолончели

«Законопроектом визначаються особливості створення та діяльності фонду, тип власності та корпоративного управління. Фонд часткового гарантування кредитів є спеціалізованою небанківською фінансовою установою. Частка держави у статутному капіталі становитиме не менше 51%. Учасниками фонду можуть бути держава та міжнародні фінансові організації, участь приватного капіталу в ньому — заборонена», — зазначає Висоцький.

Варто додати, що корпоративне управління фондом має здійснюватися професійною наглядовою радою, 3 із 5 яких мають бути представниками держави. Таким чином контрольний пакет залишається за державою.

«Максимальне гарантування кредитів фонду складає 50%, кредитний леверидж 1:4. Таким чином, кожна виділена державою гривня перетвориться на 8 грн для аграріїв. Очікувана цінова політика — 2% на рік, максимальна тривалість гарантування — 10 років», — пояснює заступник міністра.

Також, у законопроекті чітко прописані критерії профілю позичальників, які зможуть скористатися послугами фонду:

  • дрібні фермери, що обробляють до 500 гектарів;
  • відповідають вимогам, що висуваються до мікропідприємств, малих та середніх Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;
  • граничний показник розраховується сумарно щодо всієї групи пов’язаних із суб’єктом підприємництва контрагентів.

«Забезпечення виконання кредитних зобов’язань гарантіями Фонду дозволить кредиторам збалансувати свою оцінку кредитного ризику і відкриє доступ дрібним та середнім сільгоспвиробникам до банківського кредитування», — підкреслює Тарас Висоцький.

За розрахунками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України це не тільки дасть можливість дрібним та середнім сільгоспвиробникам отримати доступ до кредитів в необхідних обсягах для купівлі земель сільгосппризначення, але й залучити додаткові кошти для інвестицій.

Нагадаємо, експерти зазначають, що банки відмовляються кредитувати дрібних фермерів.



Джерело статті: “http://agravery.com/uk/posts/show/agrokomitet-pidtrimue-zakonoproekt-pro-fond-castkovogo-garantuvanna-kreditiv-v-silskomu-gospodarstvi”

©1info.net