У Чернівцях на 16 гектарах ліквідують борщівник Сосновського


Послугу з ліквідації небезпечного виду рослин – борщівника Сосновського замовив департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради.

Об этом сообщает Руспрес

Закупівля цієї послуги, вартість якої становить до 100 тисяч гривень, проходить за спрощеною процедурою і департамент розраховує укласти договір до 12 червня. Роботи з ліквідації борщівника Сосновського планують проводити у три етапи та завершити до листопада.

Передбачено обстежити та сформувати електронні карти вогнищ цього небезпечного виду рослин на 50 гектарах, провести хімічну та механічну обробку заражених територій (не менш, як 2 рази) на 16 гектарах.

Роботи з ліквідації борщівника Сосновського у Чернівцях проводяться щорічно з 2016 року, переважно на території Садгори, де ця небезпечна рослина найбільш поширена.

Довідка

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) — отруйна багаторічна рослина, на території України вважається карантинною рослиною. Містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. Є медоносом, проте активно витісняє в своїх заростях всі квіткові культури. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з’являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, що б могло попередити подальший контакт з рослиною, а через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Згідно із статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських рад.

Джерело статті: “https://pogliad.ua/news/chernivtsi/u-chernivcyah-na-16-gektarah-likviduyut-borschivnik-sosnovskogo-389869”

©1info.net