Це нагадувало 90-ті, — Зеленський про стрілянину у Броварах (оновлено)


Президент України Володимир Зеленський заслухав Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо сутички, яка сталася у Броварах Київської області в п’ятницю вранці. На зустрічі також був присутній прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Об этом сообщает Редакция

Про це пише Резонанс 29 травня із посиланням на Офіс Президента України.

— Те, що відбувалося, навіть сутичками не можна назвати. Це нагадувало 90-ті, – зауважив глава держави на початку розмови. Очільник МВС доповів Президенту, що конфлікт стався між представниками фірм, які займаються пасажирськими перевезеннями у Броварах, і, за однією з версій, може бути пов’язаний з корупційними оборудками з тендерами щодо розподілу маршрутів.

У сутичці брали участь близько ста осіб. Один автобус з озброєними людьми приїхав з Вінниці, інша група на трьох мікроавтобусах прибула зі столиці. «Київські перевізники покликали так званих тітушок, запросивши їх зі столиці та Вінницької області», – зазначив Арсен Аваков.

За інформацією міністра, група з Вінниччини – співробітники однієї з охоронних фірм. «На даний час затримано 20 осіб, троє перебувають у лікарні з пораненнями різного ступеня тяжкості», – повідомив міністр. Оголошено план-перехоплення для затримання організаторів. Також встановлюються особи, які направляли озброєних людей з Вінниці.

Міністр запевнив, що поліція перебуває в координації з прокуратурою та судом щодо обрання затриманим запобіжних заходів. Також, за словами Авакова, будуть зроблені кадрові висновки щодо Вінницької області. «Чому випустили таку групу людей, хоч і з мисливською зброєю? Треба було реагувати. До кінця дня я зможу запропонувати, яке адміністративне реагування треба робити», – сказав він.

Президент наголосив на тому, що має бути проведено розслідування для встановлення й покарання винних. Уряд, зі свого боку, має надати допомогу пересічним громадянам, які постраждали внаслідок сутички. «Потрібно, щоб ми знайшли замовників, щоб вони понесли покарання. Також щоб на рівні уряду ми зрозуміли, як допомогти звичайним людям, майно яких постраждало в цій сутичці», – резюмував Зеленський.

ПЕРЕСТРІЛКА В БРОВАРАХ — ВІДГОМІН КОРУПЦІЇ ТА ЗАЛУЧЕННЯ БАНД У БОРОТЬБІ ЗА МАРШРУТИ ПЕРЕВЕЗЕНЬ, — АВАКОВ

— Отже, що і хто стоїть за конфліктом в Броварах. Перевезення Бровари — Київ тримає місцевий авторитет "Ілюхін" (Сергій Ілюхін, друг Лери Сумського). Частку в перевезеннях вирішив отримати київський авторитет "Потап" — Потапенко.

За даними моїх джерел в МВС, Потап порушив домовленості за кількістю автобусів на маршруті, що і призвело до розбірки, — повідомив у соцмережі народний депутат України (Слуга народу) Олександр Дубінський.

— Тим часом адвокат Лариса Криворучко щойно заявила, що вже годину її та ще кількох адвокатів у Броварському відділі поліції не допускають до їхніх клієнтів, затриманих через ранкову стрілянину, — написала у Facebook редакторка Резонансу Олена Мельник.

— Вранці 29 травня у Броварах стався конфлікт зі стріляниною. Я є захисником одного з затриманих. У цілому, дані події є неприпустимими та не можуть мати місце в нашій країні. Однак, громадяни мають право на Захист, гарантоване Конституцією України, міжнародними договорами та КПК. Відтак, прибувши на місце затримання клієнта 3 (трьох) адвокатів близько години не допускали до клієнта, що є незаконним. Не допомагали ні дзвінки на телефон поліції 102, що є не припустимим, ні інші законні дії адвокатів, — згодом розповіла Резонансу адвокат Лариса Криворучко. — У незаконних діях та бездіяльності приймали участь працівники Броварського ВП ГУ НП в Київській області, працівники ДСР Київської області. Допомогу отримали від журналістів, які оперативно відреагували та проінформували населення щодо наявних порушень. За що я їм висловлюю вдячність. У даній ситуації це стало дієвим способом захисту. Адже, не секрет, що у відділах поліції, куди людей викликають на допит, їх гвалтують, завдають численні тілесні ушкодження, а іноді й вбивають. Щодо мого клієнта було неправомірно застосовано фізичну силу у вигляді ударів по печінці та живіт. Станом на 30 травня його затримано в рамках ст.208 КПК України, доставлено до ІТТ. Наразі очікуємо на вручення повідомлення про підозру і клопотання до суду щодо обрання міри запобіжного заходу. Сподіваюсь, суд не проігнорує його законні права та дотримається належної правової процедури під час розгляду судової справи.

АДВОКАТ НЕДЗЕЛЬСЬКОГО ЗАЯВИЛА ПРО ЇЇ ПОБИТТЯ ПОЛІЦІЄЮ ТА ПОДАЛЬШІ ПОГРОЗИ, ЗОКРЕМА, У СОЦМЕРЕЖІ


Джерело статті: “https://resonance.ua/ce-nagaduvalo-90-ti-zelenskiy-pro-stri/”

©1info.net