Жителі Жнятина до ОДА: «Ми втомилися від несправедливості, маніпуляцій та нехтування принципом добровільності»

Жителі Жнятина до ОДА: "Ми втомилися від несправедливості, маніпуляцій та нехтування принципом добровільності"
Жителі Жнятина до ОДА: "Ми втомилися від несправедливості, маніпуляцій та нехтування принципом добровільності"

Громада села не погоджується із рішенням приєднання їх до Горондівської ОТГ.

Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров на своєму брифінгу 27 травня 2020 року висловив власну позицію, щодо того, чому Жнятинська сільська територіальна громада повинна бути частиною Горондівської ОТГ. Його аргументи виглядали логічно, однак, їх суть не витримує аналізу та… закону. Чому так і скільки правди в словах губернатора вирішили запитати в експерта з питань місцевого самоврядування Інституту Політичної Освіти Володимира Феськова, який багато часу приділяє децентралізаційним процесам на Закарпатті і вважає Жнятино лакмусовим папірцем добровільності реформи в Закарпатській області.

Об этом сообщает Компромат вики

«Вважаю коментар голови ОДА щодо Жнятина слабким в аргументації. Він не витримує фахової критики. А реформа вимагає фаховості. Звісно, це не питання до самого Олексія Петрова, що лише з місяць на посаді. Через це він може абсолютно підставно плутати навіть власні назви громад. Питання фазовості в першу чергу до тих державних службовців, які в ОДА опікуються процесом децентралізації і мали б формувати більш зважені і менш дискусійні публічні тези голови.
Наприклад, в своєму виступі голова ОДА згадав про «неоднозначну позицію депутатів». Схоже мова про обранців села Жнятино, які, наче б то, розділились в питанні з якою ОТГ йому бути. І якою б не була правда, висловлювання голови є непрофесійним і маніпулятивним. Бо насправді, окремих позиції депутатів в процесі децентралізації – не існує. Існує рішення сільської ради, яка складається з депутатів. Вони голосують. Тобто їх позиція це голосування: «за», «проти», «утримався». Рішення приймається більгістю від складу. І от саме сільська рада (сукупність депутатів) визначає, узагальнює та декларує волю громади, а не окремі депутати, чи їх позиції, як каже голова.

Реалії Жнятина – наступні: у 2017 році Жнятинська сільська рада відмовила в пропозиції Горондівській громаді стати єдиною ОТГ. Громада на обговореннях була проти цього. Свідками були голова Горонди і представник АМУ. Опісля, Жнятинська сільська рада проголосувала одноголосно (9 депутатів) у відмові Горондівській ОТГ. В тому числі, голосували депутати, яких голова ОДА зараховує до «неоднозначних». Це є рішення Жнятинської сільської ради. У 2019 році громада на обговореннях одноголосно підтримала приєднання до Мукачівської ОТГ. Опісля, Жнятинська сільська рада проголосувала одноголосно (8 депутатів) «за» приєднання до Мукачівської ОТГ. І кожного разу позиції «окремих депутатів» не існує.

Загалом, закон про добровільне об’єднання посилається на рішення ради, а не позицію депутатів. Інакше, можна не рахуватись з рішенням Закарпатської обласної ради про перспективний план Закарпатської області у вересні 2019 року. Там теж «неоднозначна позиція депутатів» — 6 депутатів утрималось при голосуванні.

Також Олексій Петров на брифінгу заявив що «депутати прийняли первинне рішення і голова ОДА його захистив». Виникають запитання про яке з рішень іде мова? Рішення 2017 року де Жнятинські депутати сесійно більшістю голосів відмовили Горонді? Чи рішення 2019 року де Жнятинські депутати сесійно більшістю голосів підтримали приєднання до Мукачівської ОТГ? Треба оперувати фактами, і конкретними рішеннями ради, кожне з яких доступне для ОДА.


Джерело статті: “http://www.mukachevo.net/ua/news/view/1564041”

©1info.net