В Ірландії успіх націоналістів на виборах зламав багаторічну двопартійну систему

Дострокові вибори в Ірландії, які відбулися 8 лютого, завершили багаторічний період, коли дві політичні партії, консерватори “Фіне гел” і ліберали з партії “Фіанна фойл”, визначали політику країни. За підсумками голосування націоналісти “Шинн Фейн” фактично стали третьою силою.

Об этом сообщает Роспрес

Про це повідомляє 1NEWS.

Мері Лу Макдональд, лідерка “Шинн Фейн”, яка виступає за об’єднання Ірландії з британським регіоном Північна Ірландія, заявила про готовність до коаліційних переговорів. Вона висловила прагнення сформувати “народний уряд”. В інтерв’ю державній телерадіокомпанії RTÉ лідерка “Шинн Фейн” уточнила, що прагне покінчити з двопартійною системою.

Мері Лу Макдональд має намір провести консультації про майбутній уряд із Зеленою партією Ірландії (7,1% голосів), Лейбористською партією (4.4%), соціал-демократами (2.9%) та іншими невеликими партіями, які можуть отримати 22 крісла парламенті зі 158 депутатів. “Шинн Фейн” для створення коаліції з цими партіями має здобути щонайменше 58 місць.

Націоналістична “Шинн Фейн” раніше вважалася політичним крилом воєнізованої Ірландської республіканської армії (ІРА), метою якої є досягнення повної самостійності Північної Ірландії від Сполученого Королівства.



Джерело: УНН

Джерело статті: “https://1news.com.ua/svit/v-irlandiyi-uspih-natsionalistiv-na-vyborah-zlamav-bagatorichnu-dvopartijnu-systemu.html”

©1info.net