Венедиктов про зміни до конституції РФ: Переходимо від президентської республіки до суперпрезидентської

Венедиктов: Усі гарячково обговорюють, як записувати наявність Бога
Венедиктов: Усі гарячково обговорюють, як записувати наявність Бога

Поправки, які пропонують внести до конституції РФ, ще більше посилюють повноваження президента. Таку думку 22 лютого в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив її головний редактор Олексій Венедиктов.

Об этом сообщает Роспрес

"Від обговорення цих 22 президентських первинних поправок до сьогодні ми знову бачимо посилення президентської ролі, президентських прав на кожному етапі, на кожному інституті державної влади – законодавчому, виконавчому, судовому, прокурорсько-наглядовому, якщо виділяти в окрему історію тощо. Тобто ми переходимо від президентської республіки в разі ухвалення змін до суперпрезидентської республіки, яка дає великі, сильні йому можливості", – сказав він.

За словами головреда, це "можна витягти з цього каламутного бульйону і білого шуму спеціального обговорення цих поправок".

"На полі цієї законодавчої битви, коли всі гарячково обговорюють, як записувати наявність Бога чи не записувати (поки не записують), насправді серйозніші, сутнісні, суттєві поправки, які реально призведуть до змін, їх обговорюють і ухвалюють", – зазначив Венедиктов.

15 січня президент РФ Володимир Путін звернувся з посланням до Федеральних зборів, під час якого запропонував внести низку змін до конституції, провівши щодо цього всенародний референдум. За його словами, зміни дадуть змогу гарантувати "безумовний суверенітет" російського народу.

20 січня російський президент вніс проєкт закону про зміни до конституції РФ на розгляд Держдуми. Його одностайно ухвалили у першому читанні 23 січня.

У документі, зокрема, запропоновано виключити можливість обіймати посаду глави держави більше ніж два строки, закріпити пріоритет конституції над міжнародним правом, а також розширити повноваження Конституційного суду. 11 лютого комітет Держдуми РФ затвердив поправки до конституції, у разі ухвалення яких Путін після закінчення повноважень президента довічно буде залишатися членом Ради Федерації.

Група експертів вважає що в такий спосіб російський лідер намагається вирішити проблему збереження влади після 2024 року, коли закінчується його черговий президентський строк. Путін є президентом РФ із 2000 року з невеликою перервою. За чинною конституцією, він не може балотуватися на посаду глави Кремля у 2024 році.

4 лютого Путін говорив, що зміни до конституції мають намір внести не для продовження його повноважень.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/worldnews/-venediktov-pro-popravki-do-konstitutsiji-rf-perehodimo-vid-prezidentskoji-respubliki-do-superprezidentskoju-1488175.html”

©1info.net