Відома полтавська суддя Лариса Гольник викриває свого «шефа»

Стабільно низький рівень довіри українців до суду говорить, що очищення системи практично не відбувається. Та, може, дисциплінарний орган – Вища рада правосуддя – не знає, кого карати? А громадяни, обурюючись поведінкою служителів Феміди, лінуються подавати на них скарги? Ні. Доводжу на прикладі “шефа”.

Об этом сообщает Футляр от виолончели



Олександр Струков є суддею з 1986-го року. З 2007-го – незмінний голова Октябрського райсуду Полтави. Тривалий час йому вдавалося уникати всеукраїнської “слави”. Хоча хмари над головою збиралися не раз.


Діла минулі


У 2010 році за скаргою тимчасового адміністратора Укрпромбанку Вища рада юстиції (попередниця ВРП) хотіла звільнити Струкова за порушення присяги при розгляді справи, в якій фігурували Jennison Trading Corp. з Британських Віргінських Островів і ТОВ Ужгород-Петрол. А заступник генпрокурора вимагав того ж через недотриманням суддею законів при розгляді кримінальних проваджень.


У 2011-му висновку про необхідність позбавлення Струкова мантії дійшов і голова ВРЮ Олександр Лавринович – за зверненням заступника голови Державної податкової адміністрації щодо дій, які дозволили уникнути відповідальності очільникам Полтава-банку.


До 30 березня 2011-го суддя “забув” про позов банку. А тоді зрозумів: справа – не в його юрисдикції. Передав її адміністративному суду.


Півроку банкірам вистачило цілком.


Навесні 2013-го у шикарному будинку поруч, який теж належав банку і пов’язаному з ним ТОВ Комфін, на незаможну пенсіонерку, матір співмешканки судді, оформили квартиру площею в понад 100 “квадратів”.


За революційними подіями пройшло непоміченим звернення Української Гельсінської спілки до Європейського суду з прав людини. Тільки воно змусило суддю розпорядитися, щоб тяжку онкохвору з ускладненнями в роботі серцево-судинної системи перевели до спеціалізованого медзакладу.



Жорстокість і мстивість голови суду знаю з власного досвіду.


Я понад 5 років розплачуюся за те, що не захотіла “правильно” розглянути справу за корупційним обвинуваченням тодішнього мера Полтави Олександра Мамая (його інтереси в суді представляв близький приятель голови суду Олександр Ковжога).


До речі, за дивним збігом у травні 2014-го (після того, як справи градоначальника і його падчерки, депутатки міськради, надійшли до суду) два підземні паркомісця іншого прикметного будинку в центрі Полтави були записані на непрацюючу громадянську дружину Струкова. Невдовзі у тому ж домі її мати розжилася квартирою на понад 87 “квадратів”.


Гроші люблять тишу?


Струков і ЗМІ – окрема тема. Не одне видання нарікало на перепони у висвітленні резонансних судових процесів.


Суддя vs копи


Улітку 2016-го патрульний екіпаж помітив у центрі міста запаркований поблизу знаку “Стоянку заборонено” позашляховик. Водій покинути авто не бажав. Намагався їхати. На поліцейського, який перекрив шлях втечі.


Тільки попередження про застосування зброї змусило Струкова (це був він) вийти з записаного на тещу Nissan X-Trail. Але й тоді суддя не став виконувати вимоги правоохоронців. Поривався піти геть, відштовхував їх. Зрештою був затриманий для встановлення особи.


Постанову про притягнення до адмінвідповідальності та накладення 255 гривень штрафу Струков оскаржив. Одночасно просив суд визнати дії правоохоронців протиправними, своє затримання – незаконним і стягнути з Департаменту патрульної поліції 23100 гривень, сплачених адвокату.


Суд першої інстанції задовольнив майже всі позовні вимоги. Апеляційний – став на захист копів, після чого Струков звернувся до Касаційного адмінсуду.


При цьому розгляд справ стосовно водіїв-пияків, наркоманів і аварійників у суді закріплений за обома його керівниками.


Коли до Октябрського райсуду приїздила делегація Ради суддів України, я звертала увагу на корупціогенність такої ситуації. Та голова РСУ не захотів заглиблюватись у “слизьку” тему.


Маючи пільгові навантаження і спеціалізацію, Струков не квапиться з розглядом протоколів, за якими порушникам ПДР загрожує позбавлення водійських прав і штрафи в десять і більше тисяч гривень.



Правопорушники не сплатили 2 мільйони штрафів та судового збору. Головне ж, що й далі наражають на небезпеку інших учасників дорожнього руху.


Непокаране зло


РСУ ігнорує повідомлення про все нові й нові випадки свавільного та протиправного використання головою суду владних повноважень стосовно мене.


Тепер “фішкою” Струкова стало вирахування з мене частини зарплатні за участь у судових засіданнях (одне з них відбулося за позовом до мене згадуваного вище Ковжоги).


Головний орган суддівського самоврядування, нехтуючи вимогами законодавства, утримується від ухвалення рішення про наявність у діях Струкова реального конфлікту інтересів.


Я не знаю, що приховує бездіяльність ВРП, РСУ, ВККСУ. Небажання брати на себе відповідальність, кругову поруку, щось інше?


Зате знаю, що покривання струкових нищить крихти довіри до судової влади, що залишаються. І сприймається експертами й громадськістю як страх суддівських кланів втратити контроль над вертикаллю. Котрий забезпечують голови судів, здатні впливати на процеси всередині колективів.


Джерело статті: “https://antydot.info/investigations/vidoma-poltavska-suddya-larysa-holnyk-vykryvaje-svoho-shefa/”

©1info.net