Економіка світу втрачає мільярди


Світова економіка таки підхопила вірус, і добром, очевидно, це не закінчиться. У кращому разі, прогнозують, що від коронавірусу загинуть 15 млн осіб, а світовий ВВП втратить $2,4 трлн, пише видання «Business Insider» з посиланням на думку вчених Австралійського національного університету. Вони змоделювали сім сценаріїв впливу епідемії COVID-19 на світову економіку і стверджують, що навіть «найкращий випадок» нічого доброго нікому не обіцяє.

Об этом сообщает Преступная Россия

Більшість з розглянутих сценаріїв досліджують вплив поширення COVID-19 за межами Китаю. У сьомому сценарії дослідники розійшлися і розглянули глобальний вплив, при якому помірна пандемія відбувається щороку протягом невизначеного періоду часу. В цьому разі глобальні втрати ВВП можуть досягати 9 трлн доларів, а число загиблих перевищить 68 млн. осіб.

— Якщо розглядати із запропонованого, то найбільша ймовірність оптимістичного сценарію, хоча я впевнений, що наслідки будуть ще м’якші, — каже економіст Сергій Баланюк. — Що стосується найгіршого сценарію, то це вже явний перебір навіть для австралійських вчених.

— Уся проблема у правильному сприйнятті, — зазначає фінаналітик Максим Чулак. — Коронавірус не є причиною кризи – фундаментальні причини набагато глибші і містяться в циклічному характері світової економіки. Зараз ми перебуваємо на етапі переходу до нового технологічного циклу, який базується на біотехнологіях, нанотехнології, когнітивних технологіях. Поки що цей цикл сформувався на рівні наукових ідей, він не може знайти промислового масштабування, як це свого часу отримали автомобілі, пральні машини, комп’ютери, смартфони. З новими технологіями – від таблеток від раку до штучного інтелекту – справи йдуть набагато складніше, і знадобиться багато часу і зусиль, щоб вони набули системи масового споживання. Тобто, запуск нового технологічного укладу і без того мав бути дуже непростим, а коронавірус став спусковим гачком кризи.

Туристична галузь у шоці

Епідемія коронавірусу завдає шкоди світовій економіці, зачіпаючи всі сфери життя, але якщо розглядати за галузями, то найболючіше вона вдарила по туризму. За словами голови Всесвітньої ради подорожей та туризму Глорії Гевари, криза, викликана коронавірусом, обійдеться індустрії туризму щонайменше у 22 млрд доларів. Вона пояснила, що розрахунки зроблено на підставі даних попередніх кризових епідемій – атипової пневмонії і свинячого грипу. Найбільше б’є по туристичних компаніях втрата китайських туристів. Плюс вимоги деяких країн після прильоту проходити двотижневий карантин – у цьому разі короткі подорожі взагалі втрачають будь-який сенс. Втім, зазначила глава Всесвітньої ради, збитків туризму завдає навіть не стільки сам коронавірус, скільки масова істерія.

Криза туристичної галузі, викликана коронавірусом, обійдеться індустрії туризму щонайменше у 22 мільярди доларів

Б’ють на сполох і авіаперевізники. Зокрема Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) прогнозує, що авіагалузь недоотримає приблизно $100 млрд виторгу через епідемію коронавірусу. За оцінкою IATA, діапазон нинішніх втрат галузі складе від $63 млрд до $113 млрд. Прикметно, що ще два тижні тому втрати авіакомпаній прогнозували на рівні $30 млрд, однак масове скасування бронювання авіаквитків через поширення епідемії коронавірусу змусило асоціації переглянути показники.

Зауважимо, що від початку епідемії котирування авіакомпаній впали в середньому на чверть.

Найбільше втрачають США

Італія, як і раніше, є «лідером» за кількістю тих, що заразилися в Європі, й посідає друге місце у світі після Китаю. Зведення з вірусного фронту свідчать, що в Італії вже понад 10 тисяч хворих, і ця новина боляче б’є не тільки по іміджу країни, але і по її й без того вразливій економіці.

Шокуюча статистика змушує італійську владу внести серйозні корективи в життя співгромадян. У країні скасовано великі конференції та заходи, спортивні та культурні події. Навіть у кіноіндустрії відбуваються зміни. Як повідомляють ЗМІ, наляканий коронавірусом Том Круз припинив зйомки сьомої частини знаменитого блокбастера «Місія нездійсненна», що планували у Венеції.

У топ-5 за кількістю тих, хто заразився, потрапила ще одна європейська країна — Франція. Причому тут у списку майже півтори тисячі осіб і міністр культури Франк Рістер. Також вірус Covid-19 було виявлено у керівника компанії АDP, що керує аеропортами Парижа, Огюстена де Романе.

Що стосується втрат від коронавірусу конкретних країн, то вони далеко не такі очевидні, як це здається на перший погляд. З точки зору обивателя, найбільше хворих і померлих є в Китаї, значить, він і найбільше втратить. Економісти кажуть, що це не так.

— Якщо дивитися на втрати в реальному секторі економіки, то Китай справді тримає має тут першість, і суми тут обчислюються десятками мільярдів доларів, — каже М. Чулак. — При цьому втрати капіталізації фондових ринків – це трильйони доларів, і найбільше на цьому втрачають США. Слідом ідуть Європа й Азія, а ось Африці, схоже, як і 2008-го, кризи вдасться уникнути. Ринки традиційно підтримують свої економіки зниженням процентних ставок, але Європі й США знижувати їх просто нікуди, в той час як у Китаю монетарний маневр у три-чотири рази ширший

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ


Джерело статті: “https://pogliad.ua/news/money/ekonomika-svitu-vtrachae-milyardi-386505”

©1info.net