Як Путін знову збирається забрати кримську землю в українців

Відеоблог Микити Панасенка про те, як Володимир Путін, президент країни-агресора Росії, яка у 2014 році незаконно окупувала український Крим, винайшов новий спосіб придушення нелояльних до окупаційної влади громадян. Своїм указом від 20 березня 2020 року Путін заборонив іноземцям володіти земельними ділянками у прибережних районах Криму. Під іноземцями маються на увазі усі, хто не має російського громадянства, а також юридичні особи, які не зареєстровані в РФ. А під прибережними районами — усі райони півострова, які мають вихід до Чорного та Азовського морів, без прив’язки до відстані до води. Тут легше назвати райони, які не потрапили до списку, їх усього три: Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, які не мають виходу ні до Чорного, ні до Азову. Також до списку не потрапила Верхньосадівська сільська рада в Нахімовському районі Севастополя. Указ 2020 року став доповненням до старішого указу, який був виданий ще у 2011 році. Він має 380 пунктів, в яких перелічені прикордонні райони та округи Російської Федерації. Тепер до них додадуть 19 районів Криму, включно з містами.

Об этом сообщает Руспрес





Отже, скоро українці, які відмовились брати російський паспорт, переселенці з Криму, які виїхали на вільну територію України, однак залишилися за українськими документами власниками земельних ділянок, мешканці інших регіонів України, які мають у Криму дачі, готелі ти елінги, підприємства, що мали на півострові будинки відпочинку для своїх працівників та дитячі оздоровчі табори для їх дітей, і навіть олігархи, що будували чи купували розкішні вілли та пансіонати на березі Чорного моря — усі невдовзі залишаться без своїх земельних ділянок.


Чому? Бо з відповідності до статті 238 Цивільного кодексу РФ, іноземний власник земельної ділянки, що розташована у прикордонній території, має право нею володіти лише рік, а потім повинен її позбутися — продати її чи подарувати.


Інакше землю просто забере місцева влада і продасть на аукціоні людям з грошима та російським громадянством. Як це буде працювати? Центр журналістських розслідувань знайшов у російському реєстрі судові рішення у подібних справах.


У березні 2019 року Адміністрація Красновського сільського поселення Тарасовського району Ростовської області звернулася до суду стосовно ділянки, яка з точки зору російського законодавства, не має належати її власнику — іноземному громадянину. А Тарасовський район значиться у заборонному списку Путіна.


Оскільки власник ділянки в Ростовській області добровільно не відчужив землю, адміністрація села попросила суд дозволити продати її на торгах, тобто на аукціоні. Суд дозволив це зробити. До речі, присутність власника ділянки землі у суді не обов’язкова.


Таких справ ми знайшли чимало, і один за одним суди задовольняють вимоги місцевих адміністрацій. Алгоритм такий: спочатку будуть приходити нагадування про те, що ділянку треба продати. Потім буде суд, позитивне рішення і реалізація землі на аукціоні російським громадянам.


До речі, суд може ухвалити рішення про продаж ділянки з поверненням колишньому власнику коштів за виключенням витрат на оформлення документів.


Таке рішення ми також знайшли в реєстрі. У справі від 2018 року, яку розглядав Бєлгородській обласний суд, мова йшла про ділянку, якою володіє громадянка України. В апеляції жінка просила суд не забирати в неї землю, а дати ще півроку на відчуження ділянки. Але “незнание закона Российской Федерации не является основание для отмены решения суда”, — так написано в апеляційному рішенні.


У прокуратурі Автономної республіки Крим вже засудили путінське обезземелення українців у Криму та визначили ці дії країни-агресора як воєнний злочин, бо вони є порушенням норм міжнародного гуманітарного права.


Зокрема, йдеться про статтю 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та четверту IV Конвенцію про закони і звичаї війни на суходолі 1907 року. Також привласнення росією державної власності України та приватної власності населення є воєнним злочином згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду.


За фактами захоплення та привласнення державою-окупантом на території півострову будівель, споруд, земельних ділянок, машин вже відкрито кримінальне провадження. Слідство встановило більше чотирьох тисяч об’єктів, захоплених органами окупаційної влади, вартістю понад 60 млрд.₴


У 2017 році прокуратура Криму спрямувала інформаційне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду щодо незаконного привласнення Росією української державної і приватної власності на окупованому півострові.


Також на указ Путіна про заборону українцям мати у власності землю в прибережних районах окупованого Криму відреагувало Представництво президента України в АР Крим.


Це рішення є абсолютно неправомірним, воно порушує дуже багато принципів і норм міжнародного права. Перш за все, ми говоримо про те, що президент російської федерації не може приймати будь-які рішення стосовно суверенної частини території України. А Крим і Севастополь це територія Україні і тільки органи України мають юрисдикцію і тільки Україна має суверенітет над Кримом і Севастополем.


У представництві радять кримчанам, які зазнали незаконної експропріації майна окупаційною владою півострова, звертатися до Прокуратури Криму, Представництва Президента України Автономної республіки та Регіонального центру прав людини. Ці факти будуть задокументувані, розслідуванні та використані для спільної протидії незаконній політиці окупаційної влади у міжнародних судах.


Для наших громадян хочу також сказати одну важливу річ. Безумовно, ці всі дії окупаційної влади ні Україною, ні міжнародним співтовариством не визнаються. Тому після деокупації, яка обов’язково станеться, Автономної республіки Крим і міста Севастополя, наші громадяни зможуть користуватися своєю власністю, розпоряджатися нею. З точки зору українського законодавства, держави Україна, міжнародного права, цей указ не має ніякої юридичної сили і наші громадяни залишаються законними власниками, каже Антон Кориневич, постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим.



Джерело статті: “https://korupciya.info/4704-yak-putin-znovu-zbiraet-sya-zabrati-krims-ku-zemlyu-v-ukrainciv.html”

©1info.net