Ще четверо хворих на Рівненщині, ломбардам дозволили працювати: що нового з послабленням карантину

Станом на 20.00 2-го квітня на Рівненщині офіційно підтверджені 23 випадки захворювань на COVID-19, з яких три – летальні. З 20-ти хворих семеро – у важкому стані.

Об этом сообщает Руспрес

Про це повідомив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

За словами посадовця, 13 хворих знаходяться у Сарненській районній лікарні, 5 – у Рівненській міській лікарні. Двоє чоловік з Рівного, з легким перебігом хвороби, перебувають на самоізоляції вдома.

«Четверта влада» підготувала традиційний дайджест «коронавірусних» новин за 2 квітня.

На Рівненщині створили 65 мобільних бригад для перевірки на коронавірус

Як повідомляє Рівненська ОДА, бригада виїжджатиме лише за викликом сімейного лікаря та робитиме експрес-тести. У разі позитивного результату відбиратимуть зразки на ПЛР для досліджень у Рівненський лабораторний центр.

Такі мобільні медичні бригади зменшать контакт хворих з іншими людьми.

Одна з таких бригад працює у селі Тинне Сарненського району, де були зафіксовані перші випадки коронавірусу.

Медикам «швидкої» також збільшать оклади втричі

Фельдшери та водії швидкої, так само, як і лікарі, отримають відповідні надбавки.

Про це повідомив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

«У списку спеціальностей є зокрема і всі посади «екстренки» – в пункті про лікарів інших спеціальностей, що зайняті лікуванням лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Однак виникло непорозуміння – мені надійшло чимало повідомлень, нібито ані фельдшерів, ані водіїв швидкої там немає, бо ж не прописано окремо.

Ця інформація не відповідає дійсності. Весь цей перелік є, але щоб уникнути непорозумінь, до наказу внесуть коригування та пропишуть це окремо. Інформація з’явиться протягом дня на сайті МОЗ. Там будуть перераховані абсолютно всі категорії, окремо», – каже Максим Степанов.

Заборона гуляти в парку – досі не затверджена

Вчора, 1-го квітня, в Кабміні повідомили що готуються посилити карантинні заходи, зокрема, планують заборонити гуляти в парку, окрім як для вигулу домашніх тварин. Також оголосили про намір заборонити знаходитися без масок у громадських місцях.

Рішення мали прийняти до 2 квітня (про це йдеться на сайті МОЗу). Однак повідомлення про те що ці зміни затверджені ні на сайті Кабміну, ні в самій постанові Кабміну від 11 березня 2020 р. № 211 (в яку вносяться зміни, що стосуються карантинних заходів в Україні) станом на 20.30 2 квітня немає.

Натомість на сайті Кабміну з’явилася інформація що рішенням Уряду розширили перелік дозволеної під час карантину господарської діяльності.

Так, під час карантину дозволили:

  • продаж запчастин для транспортних засобів, у тому числі для тракторів та іншої с/г техніки;
  • продаж добового молодняка свійської птиці;
  • функціонування всіх видів фінансових установ, у тому числі ломбардів і кредитних спілок.

Також Уряд надав низку рекомендацій для бізнесу, які, на думку посадовців, сприятимуть зменшенню черг і скупчень відвідувачів у магазинах та забезпечать виконання запроваджених протиепідемічних заходів, зокрема:

  • працювати аптекам цілодобово;
  • допускати відвідувачів до торгових залів, у розрахунку не більше одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі, з дотриманням 1,5-метрової відстані між особами тощо.

Тож станом на 20.30 2-го квітня ключові заборони від Уряду на період карантину виглядають так:

1) відвідування закладів освіти її здобувачами до 24 квітня 2020 р.;

2) проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

3) робота суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

  • торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садівним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
  • провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
  • торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

4) регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, крім перевезення:

  • легковими автомобілями;
  • службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
  • в одному міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах, за умови перевезення людей у засобах індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів, крім перевезень автомобільними транспортними засобами, передбаченими в абзаці четвертому цього підпункту;
  • в одному транспортному засобі та автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах, за умови перевезення людей у засобах індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;

5) заїзд на територію автостанцій автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, та реалізацію власниками автостанцій квитків автомобільним перевізникам, які виконують такі перевезення;

6) перевезення пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 16 березня 2020 р.;

7) перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (за деякими винятками)

Також Кабмін встановив що особи, які мали контакт з хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, або хворіють на зазначену хворобу та не потребують госпіталізації, є особами, що потребують самоізоляції.

Лікуючий лікар хворого на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, самостійно визначає строк самоізоляції хворого та осіб, які потребують самоізоляції внаслідок контакту з хворим, на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають, відвідування громадських місць.

Дозволяється відвідування у невідкладних випадках місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та закладів охорони здоров’я за умови використання засобів індивідуального захисту та дотримання відстані не менш як 1,5 метра.

Особи, що відвідували країни/регіони із місцевою передачею вірусу в громаді вважаються такими, що мали контакт з хворим на зазначену хворобу, і підлягають обов’язковій обсервації (ізоляції) протягом 14 днів після перетину державного кордону у спеціалізованих закладах, які визначаються Київською міською, обласними державними адміністраціями.

Попри те що обов’язкова обсервація порушує конституційне право людини закріплене в статті 33 Конституції: «Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом».

Наразі маємо фактично обов’язок обсервації, який, з точки зору Закону, може бути виконаний лише добровільно.

Коли варто телефонувати сімейному лікарю, а коли – у «швидку»

Екс-міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун поширила на своїй фейсбук-сторінці рекомендації що робити якщо у вас симптоми ГРЗ чи підозра на коронавірусну інфекцію:

У разі наявності симптомів гострої респіраторної інфекції чи підозри на COVID-19 пацієнтам рекомендовано не йти безпосередньо в амбулаторію чи поліклініку, а, передусім, зателефонувати до свого сімейного лікаря.

Якщо немає особистого номера сімейного лікаря, дзвонити потрібно у медзаклад, де підписана з ним/нею декларація. Але у цей час екс-меністерка закликає всіх сімейних лікарів дати свої контакти пацієнтам.

Якщо ви ще не маєте сімейного лікаря, то дзвонити можна у контакт центр НСЗУ за номером 1677 або на гарячу лінію з питань коронавірусу у своєму регіоні. Номери за цим лінком

Якщо ви маєте температуру вище 38 градусів, яка не збивається, і труднощі з диханням — телефонуйте одразу 103.

Для пацієнтів також створена сторінка НСЗУ для пацієнта. Тут можна знайти поради, як вберегтися від вірусу, як комунікувати із сімейним лікарем чи поради для людей з груп ризику.

Пам’ятайте, що не всі пацієнти з підтвердженим COVID-19 потребують госпіталізації до лікарні. Тому лікар може вам рекомендувати самоізолюватися. Дотримуватися правил самоізоляції – критично важливо, аби запобігти подальшій передачі вірусу SARS-CoV-2.


Підписуйтесь на канал «Четвертої влади» у телеграмі, сторінки в інстаграмі або у фейсбуці чи твітері.



Джерело статті: “https://4vlada.com/shche-chetvero-hvoryh-na-rivnenshchyni-lombardam-dozvolyly-pratsiuvaty-shcho-novogo-z-poslablenniam-karantynu”

©1info.net