До масової загибелі бджіл призвели речовини, які входять до протруйників насіння

Про це повідомляє tsn.ua.

Об этом сообщает Редакция

З початком весняно-польових робіт чимало пасічників скаржаться на масову загибель бджіл. Проте цьогоріч, окрім традиційної шкоди від обприскування квітучих рослин, чимало комах постраждало через вплив отруйних речовин, які розповсюдились під час пилових бурь.

За словами фахівців, масовий мор бджіл розпочався цьогоріч на місяць раніше звичного, ще до того, як більшість культур почали цвісти.

«Постраждалі пасічники Запорізької, Хмельницької, Тернопільської, Рівненської, Київської, Чернігівської та Кіровоградської областей звернулися до поліції та Держпродспоживслужби. Для встановлення причин загибелі бджіл зразки рослин та комах було направлено в токсикологічну лабораторію», — зазначають у службі.

Таким чином, проведена спеціалістами лабораторна експертиза встановила факт отруєння комах не лише агрохімікатами, якими обробляються поля, але й речовинами, які входять до складу протруйників, якими обробляють насіння перед сівбою.

«Пилова буря підіймає у повітря ці токсичні речовини, а бджола могла потрапляти під цю хмару пилу. Їй не обов’язково вжити цю речовину, достатньо, щоб вона потрапила на крильця та лапи комахи. Переносячи на собі отруту у вулик комаха могла роздавати токсичний препарат усій бджолиній сім’ї», — зазначає Микола Проданчук, професор, директор Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ.

Результати дослідження свідчать, що пестициди стали причиною загибелі лише 20% бджіл, решта комах загинула саме через вплив речовин, які входять до складу протруйників.

«У багатьох випадках в препаратах виявляють діючі речовини, які не заявлені виробником. Причиною цьому є високий рівень фальсифікації на вітчизняному ринку агрохімікатів. Майже 70% хімічних речовин — підробка. Зазвичай це китайські аналоги в обгортках відомих виробників», — додає Алла Гринько, завідувач лабораторії «Токсикологічного дослідницько-випробувального центру фізико хімічного аналізу».

Нагадаємо, пасічники Чернігівщини мітингували через масову загибель бджіл.



Джерело статті: “http://agravery.com/uk/posts/show/do-masovoi-zagibeli-bdzil-prizveli-recovini-aki-vhodat-do-protrujnikiv-nasinna”

©1info.net