Рада закликала міжнародну спільноту визнати геноцид кримськотатарського народу і посилити санкції проти РФ

Українські депутати звернулися до міжнародних організацій і своїх колег з інших країн
Українські депутати звернулися до міжнародних організацій і своїх колег з інших країн

На засіданні 2 червня Верховна Рада України затвердила звернення до Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних організацій щодо порушень Росією прав і свобод кримськотатарського народу, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Об этом сообщает Слон

За відповідний проєкт №3449 проголосувало 310 народних депутатів за мінімально необхідних 226. Звернення підтримали депутати з усіх фракцій і груп, крім "Опозиційної платформи – За життя". З цієї фракції за проголосував лише Олександр Фельдман.

Постановою депутати доручили голові Дмитру Разумкову невідкладно спрямувати текст звернення ООН, Європейському парламенту, Парламентській асамблеї Ради Європи, Парламентській асамблеї ОБСЄ, Парламентській асамблеї НАТО, Парламентській асамблеї Організації чорноморської економічної співпраці, урядів і парламентів різних країн.

Народні депутати нагадали у зверненні, що депортація кримських татар із Криму 1944 року була геноцидом і її наслідків досі не подолано, а Росія після окупації півострова 2014 року проводить політику етноциду кримських татар та етнічних українців, включно з дискримінаційними переслідуваннями й незаконними арештами.

Депутати зауважили, що санкційний тиск на Росію відіграє головну роль у стримуванні подальшої ескалації збройної агресії, і закликали до більшого тиску "для примусу держави-агресора до повернення в межі міжнародного права".

"[Потрібно] посилити тиск на державу-агресора – Російську Федерацію, використовуючи всі можливі санкційні та політико-дипломатичні й економічні механізми, з метою припинення порушень Росією фундаментальних принципів міжнародного права і вимог міжнародної спільноти, зокрема відновлення державного суверенітету України над Автономною Республікою Крим та містом Севастополь і прилеглими водами Чорного й Азовського морів", – указано у зверненні.

Парламентарії зазначив, що від Росії як держави-окупанта треба домагатися дотримання норм міжнародного гуманітарного права, припинення порушень прав людини у Криму і допуску на територію півострова міжнародних моніторингових місій.

Крім того, депутати закликали міжнародні організації та інші країни активно реагувати на нові випадки порушення прав людини у Криму "шляхом термінового введення додаткових санкцій, як адресних проти відповідальних осіб, так і секторальних проти Російської Федерації", а також визнати депортацію кримських татар геноцидом і шанувати 18 травня пам’ять жертв цього злочину.

Під час розгляду проєкту постанови народний депутат від "Голосу" Рустем Умеров зазначив, що під час депортації померло понад 46% кримськотатарського народу.

"Під час довгого шляху в товарних ешелонах і в перші роки в місцях вислання від голоду, хвороб і нелюдських умов померло понад 46% кримських татар, що вчетверо перевищує втрати кримськотатарського народу за воєнний період", – сказав Умеров.

У 1944 році радянська влада примусово вивезла з Криму в Узбекистан, Казахстан і Таджикистан понад 180 тис. осіб. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом, а день, коли вона розпочалася, – 18 травня – проголосила Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/politics/-rada-zaklikala-mizhnarodne-spivtovaristvo-viznati-genotsid-krimskotatarskogo-narodu-i-posiliti-sanktsiji-proti-rf-1502469.html”

©1info.net