У Вінниці можна зробити селфі зі спусковою капсулою для астронавтів, яка повернулася з космосу


Доторкнутися до капсули, яка повернулася з космосу. Або до найшвидшого літака у світі. Все це та багато іншого знаходиться у Вінниці. Тут немає жодного макета. Тільки бойові машини. Три з яких прилетіли сюди своїм ходом. А близько десятка можуть знову піднятися в небо. Після карантину свої двері знову відкрив Військово-історичний музей Повітряних Сил України. Його називають унікальним.

Об этом сообщает DEDAL


«Унікальність його полягає у тому, що тут зібрана колекція не лише авіації, а й протиповітряної оборони», — починає екскурсію Наталя Чіпак, екскурсовод першої категорії Військово-історичного музею Повітряних сил Збройних Сил України.


На території музею ‒ жодного макета. Машини всі бойові. Які були і є на озброєнні в Україні. Три літаки прилетіли до Вінниці своїм ходом. І, практично, десять можуть знову піднятися в небо. Достатньо лише поставити двигуна і провести деякі маніпуляції.




«І вони, звичайно, швидко полетять», — зауважує Володимир Алексєєв, керівник Військово-історичного музею Повітряних сил Збройних Сил України.


За штурвал МІГ-23 може сісти сам директор музею. Володимир Алексєєв ‒ генерал-майор авіації. За плечима чоловіка ‒ понад три тисячі годин нальоту. На такому ж винищувачі він зробив сотні вильотів в Афганістані.


«Я особисто на ньому зробив понад 350 бойових вильотів», — пригадує Алексєєв.



Серед експонатів є літак-розвідник, відомий світові, як «Хитрий лис». Він занесений в Книгу рекордів Гіннесса, як найшвидший літальний апарат у світі. Його швидкість ‒ понад 3000 кілометрів за годину. Свій останній політ він здійснив у Вінницю. Спеціально для того, щоб стати експонатом в музеї.


«Він виготовлений з титано-нержавіючої сталі. І нержавіюча сталь складає до 80 відсотків», ‒ підкреслює Наталя Чіпак.


Єдиний експонат в музеях країни — сучасний винищувач СУ-27. Гордість Української авіації, аналогів якої немає в жодній країні світу.


«Коли у нас бувають екскурсії з іноземними делегаціями, дивуються, що у нас в музеї є такий сучасний літак. Який можна прийти й побачити просто неба в музеї», ‒ пишається екскурсовод.


Україна ‒ одна з шести космічних країн у світі. Тож не дивно, що в авіаційному музеї можна доторкнутися до спускової капсули космонавтів.


«Це не просто апарат. Він був у космосі. І здійснив пробний політ», ‒ підкреслює Наталія.




Найближчим часом цей експонат може стати одним із найпопулярніших місць для селфі. Адже у всіх на вустах новина із запуском космічного корабля Crew Dragon компанії Ілона Маска SpaceX у співпраці з NASA. З другої спроби — 30 травня о 22:22 (за Києвом) — його запустили на МКС. Капсулу з астронавтами на борту можна назвати нащадком такої, яка знаходиться у Вінниці.


До пандемії на екскурсії до Військово-історичного музею Повітряних Сил України щороку приїжджали близько 15 тисяч туристів. З послабленням карантину екскурсії знову відновили. Але групи набирають не більше, як по десять людей.


Підписуйтесь на Винница.info в Telegram

Джерело статті: “http://www.vinnitsa.info/news/u-vinnytsi-mozhna-zrobyty-selfi-zi-spuskovoyu-kapsuloyu-dlya-astronavtiv-yaka-povernulasya-z-kosmosu.html”

©1info.net