Єнін заявив, що військово-політичне керівництво РФ може увійти до списку підозрюваних у справі про катастрофу MH17

8 червня в Нідерландах почалася друга сесія судового процесу у справі MH17
8 червня в Нідерландах почалася друга сесія судового процесу у справі MH17

У судовому процесі у справі про катастрофу Boieng рейсу MH-17 в небі над Донбасом улітку 2014 року до списку підозрюваних можуть увійти не тільки безпосередні виконавці злочину, але й ті, хто віддавав відповідні злочинні накази – аж до військово-політичного керівництва РФ. Про це в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін.

Об этом сообщает Русский репортер

"Наскільки мені відомо, міжнародна слідча група, що складається зі слідчих та прокурорів із Нідерландів, Малайзії, Австралії, Бельгії, України, продовжує досудове розслідування. Я не виключаю, що список підозрюваних буде розширено, і до нього увійдуть не лише безпосередні виконавці цього злочину, а й ті, хто віддавали відповідні злочинні накази, аж до військово-політичного керівництва РФ", – зазначив Єнін.

Він нагадав, що ця справа є частиною позову України в Міжнародний суд ООН, і восени російська сторона подасть контрмеморандум.

"Тобто процес триває, і це є досить яскравим свідченням незворотності покарання, справедливості за злочини терористичного характеру", – вважає дипломат.

Говорячи про ймовірність того, що на лаві підсудних може опинитися вище військове керівництво РФ, Єнін зазначив, що Україна дуже ретельно формує свої юридичні позиції, збирає докази, забезпечує комунікацію з міжнародними партнерами і розраховує на об’єктивність, неупередженість як нідерландської судової гілки влади, так і суддів Міжнародного суду ООН.

Boeing 777, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які були на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії).

Згідно з висновками міжнародної слідчої групи, рейс MH17 збили з комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ.

24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області. Група відновила маршрут, яким перевозили установку.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в аварії рейсу MH17. Росія свою причетність до катастрофи заперечує.

9 березня 2020 року Окружний суд Гааги почав розглядати справу про катастрофу малайзійського літака. 8 червня в Нідерландах почалася друга сесія судового процесу, яка триватиме до 3 липня.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/mh17crash/-jenin-zajaviv-shcho-vijskovo-politichne-kerivnitstvo-rf-mozhe-uvijti-v-spisok-pidozrjuvanih-u-spravi-pro-katastrofu-mh17-1503550.html”

©1info.net