Іран «найближчими днями» відправить у Францію чорну скриньку літака МАУ — МЗС

Влада Ірану пообіцяла «найближчими днями» відправити у Францію для аналізу бортовий самописець літака «Міжнародні авіалінії України», який іранські ППО збили біля Тегерана.

Про це глава МЗС Ірану Мохамед Джавад Заріф заявив під час розмови з міністром закордонних справ Канади Франсуа-Філіпом Шампанем.

Об этом сообщает Слон

Також Заріф запевнив свого канадського колегу, що Іран поінформував Україну про свою готовність вирішувати юридичні питання, порядок виплати компенсації родинам загиблих, а також компенсації за сам збитий літак.

Глава МЗС Ірану водночас стверджує, що українська влада поки не призначила делегацію для проведення переговорів.

Зазначимо, що ці слова не відповідають дійсності, бо склад такої делегації вже визначив президент України Володимир Зеленський.

Раніше повідомлялось, що Іран офіційно попросив Францію допомогти з розшифровкою «чорних скриньок» збитого літака МАУ.

Нагадаємо:

  • Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні, що на околицях Тегерана.
  • На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.
  • Серед загиблих також було 82 громадяни Ірану, 63 — Канади, 10 — Швеції, 4 — Афганістану, а також по 3 громадяни Німеччини та Великої Британії.
  • 9 січня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що дані канадської розвідки та розвідки союзників вказують на те, що український літак збила іранська ракета. Аналогічні дані розвідки США публікували американські ЗМІ.
  • 11 січня, після кількох днів замовчування правди, Іран визнав, що літак Boeing ненавмисне збила іранська ракета, оскільки його сприйняли за ворожий об’єкт.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від Ірану запевнень у готовності до повного й відкритого розслідування, притягнення винних до відповідальності, повернення тіл загиблих, виплат компенсацій, офіційних вибачень по дипломатичних каналах. Зі свого боку президент Ірану запевнив, що усі винні будуть покарані.
  • У березні офіційний представник Ірану в міжнародній організації цивільної авіації погодився передати бортові самописці Франції або Україні для аналізу, проте досі цього не зробили.
Поділитись :


Джерело статті: “https://hromadske.ua/posts/iran-najblizhchimi-dnyami-vidpravit-u-franciyu-chornu-skrinku-litaka-mau-mzs”

©1info.net