Вчені знайшли останки беззубого динозавра, що жив 100 млн років тому: фото

Скам’янілість, знайдена в 2015 році в штаті Вікторія, належала беззубому динозавру, відомому як елафрозавр.

Об этом сообщает Компромат РУ


Такого висновку дійшли австралійські палеонтологи, результати дослідження яких опубліковано в журналі Gondwana Research.


Незвичайну п’ятисантиметрову кістку п’ять років тому знайшла волонтер проекту Dinosaur Dreaming Джессіка Паркер на кладовище динозаврів недалеко від мису Отвей в Вікторії. Спочатку її ідентифікували як шийний хребець літаючої рептилії, можливо, птерозавра.



Скам’янілість була передана палеонтологам з Університету Суинберна, щоб ті встановили, який саме це був тип птерозавра. Однак аналіз хребця показав, що у нього були виїмки на обох кінцях, що не характерно для хребців усіх відомих птерозаврів.


На думку палеонтологів, знайдена в Вікторії скам’янілість відмінно підходить для хребців дивної групи тероподів, званих елафрозаврами.



Більшість відомих скам’янілостей цих ящерів були знайдені на території Танзанії і Китаю. Вони мешкали в кінці юрського періоду, близько 160-145 мільйонів років тому. Однак новий вікторіанський елафрозавр виявився набагато молодшим. Він жив близько 110 мільйонів років тому.


Таким чином, це всього лише другий відомий науці елафрозавр крейдяного періоду і перший, знайдений в Австралії. Вчені відзначають, що його довжина складала близько двох метрів. Це досить мало для відомих представників свого роду.



"У елафрозаврів були довгі шиї, відносно легкі тіла і короткі, але товсті кінцівки. Це були досить дивні динозаври. Кілька відомих черепів елафрозавров показують, що у молодих особин були зуби. Однак дорослі особини втрачали зуби, а на заміну їм приходив потужний кістяний дзьоб. Ми поки не знаємо, чи такою була будова вікторіанського елафрозавра, і зможемо дізнатися це тільки в тому випадку, якщо коли-небудь знайдемо його череп", — зазначив співавтор дослідження доктор Стівен Поропат.


Як повідомляв "Апостроф", група вчених ідентифікувала і описала найменшого динозавра, який відомий науці, раніше його виявили в шматку стародавнього бурштину в Бірмі.


Джерело статті: “https://apostrophe.ua/ua/news/society/science/2020-05-19/uchenyie-nashli-ostanki-bezzubogo-dinozavra-jivshego-100-mln-let-nazad-foto/197657”

©1info.net