Справа Стерненка: чому ця ситуація зачіпає інтереси всіх інших громадян держави

Справа Стерненка: чому ця ситуація зачіпає інтереси всіх інших громадян держави
Справа Стерненка: чому ця ситуація зачіпає інтереси всіх інших громадян держави

Одеський активіст Сергій Стерненко, який боровся з будівельною мафією і зривав концерти проросійських поп-зірок, пережив три замахи на себе. Під час останнього його порізали ножем. Але й сам він смертельно поранив одного з нападників. Сергій твердить, що напади на нього ще 2018 року замовила одеська мафія, а допомагали місцеві правоохоронці. Тепер Стерненка звинувачують в умисному вбивстві. У п’ятницю, 12 червня, судді слухали справу 8 годин, але так і не змогли визначитись із запобіжним заходом. Перенесли слухання на понеділок, 15 червня.

Об этом сообщает FIB

Про напади і вбивства активістів — в сюжеті ТСН.Тижня.

Так, життя Сергія Панкратова з Ізмаїла Одеської області зламалося за 40 секунд. Приблизно стільки тривала бійка в придорожньому кафе восени 2015 року. Нападників було 15, в них в руках залізні кийки, ножі і пістолети.

Сергія збили з ніг, штрикали ножами, потім стріляли в голову. Після постріла з травмата чоловік діяв на інстинктах. Сергій схопив з підлоги пістолет, який випав в одного з тих, хто його різав. Почав стріляти в бік банди. Потім виявилося, що смертельно поранив двох.

А потім Сергія забрали з лікарні поліцейські і посадили в СІЗО на 3,5 роки. Ніби-то підозрюючи в умисному вбивстві двох і більше осіб. А про нападників просто забули.

"Більше беззаконної справи я не зустрічав. Я пропрацював 10 років суддею і 25 адвокатом. Сам виносив в Радянській час виправдувальні вироки по самообороні. Але такої очевидної справи, де на відео на 4 камерах зафіксовано всі дії 15 нападників. Протягом першого місяця всі вони були працівниками правоохоронних органів встановлені. Їхні дані, місцезнаходження, телефони. Але вони досі проходять як невстановлені особи. А Панкратова 3,5 року тримали під вартою", — розповів адвокат Федір Козак.

Минуло 5 років. Сергій Панкратов вже не в СІЗО, але все ще під слідством, і страшна стаття продовжує руйнувати його життя.

"Я поки ходжу під судами. Ані влаштуватися працювати, ані виїхати. І як воно буде далі, я навіть не уявляю", — каже жертва нападу Сергій Панкратов.

Тренер з бойових мистецтв Антон Фарб зараз вчить студентів, як захищатися з пістолетом від нападника з ножем.

"Найбільше людей вбивають за допомогою ножа. Другим йде сокира. Свого часу в 70 роки в Америці провели експеримент і вивели правило 21 фути. Якщо у противника ніж в руці, а у поліцейського пістолет в кобурі, то на відстані в 21 фут людина встигає подолати відстань і зарізати", — каже він.

Весною 2017 року в центрі Житомира на Антона напали троє. Хотіли помститися за банальну сварку в маршрутці — через відчинений люк.

"Наздоганяють ззаду, хапають за рюкзак, починають бити. Я відмахувався. Збиваю нападника з ніг. Але розумію що їх ще двоє. Я дістаю ніж, починаю відмахуватися. Наношу поранення одному по шиї і одному по руці. Я собі уявляю, що можуть зробити 3 здорових людини з однією. Як далеко б вони зайшли, я не знаю. Краще не сподіватися на те, що ви звільнитеся парою синців. Треба припускати найгірше. Найчастіше такі дурні побутові конфлікти закінчуються вбивством", — розповів Антон Фарб.

Антон зупинив нападників, сів у таксі та поїхав геть. Через кілька годин його вже з дому забрала поліція. Висунули звинувачення — замах на умисне вбивство двох і більше осіб. І тут допомогли лише розголос та адвокат.

"Потерпілі прийшли порізані. Їх допитали. Справа могла зовсім по іншому розгортатися. Ми пішли, зібрали всі камери, що були довкола, швидко встановили, хто були свідки події. Зібрали всі докази, за 2 дні принесли з клопотанням про закриття провадження. І до честі прокурора він виніс постанову про закриття", — повідомив адвокат Віталій Коломієць.

Відео Як не потрапити за ґрати, якщо під час самозахисту людина поранила чи вбила нападника

Справа Стерненка – це вже не кримінальне розслідування, а корупція, піар і політичний тиск. Ця ситуація повністю знецінює базове право людини захищати власне життя. Державна силова машина в брутально несправедливому нападі на окрему людину демонструє одразу купу сигналів від безпринципності правоохоронної системи до убивства моральних законів суспільства. ТСН.Тиждень з’ясував, як діяти, якщо під час самозахисту людина поранила чи вбила нападника. І що робити, щоб уникнути звинувачення в умисному вбивстві.

Як не потрапити за ґрати, якщо під час самозахисту людина поранила чи вбила нападника
ТСН. Тиждень
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Як не дивно, в Україні законодавство про необхідну оборону краще, ніж в деяких американських штатах. Якщо нападник один, захист має бути співмірним — ви можете заподіяти йому легкі чи середні ушкодження. Але за важку шкоду чи смерть будете відповідати, як за перевищення меж необхідної оборони. Утім в трьох випадках ви можете захищатися як завгодно, використовуючи зброю чи інші предмети. І не повинні нести жодної відповідальності. Ось ці випадки:

  • якщо нападник озброєний;
  • якщо на вас напала група осіб;
  • якщо хтось намагається незаконно проникнути у ваше житло.

Після подібних історій юристи радять одразу телефонувати в поліцію, знайти свідків і зняти якомога більше фото та відео, що доводять вашу правоту в суді. Бо далі почнеться наступний бій — з бюрократичними звичками правоохоронців.

"Відбувся факт, комусь заподіяли тілесні або смерть. Заводиться провадження і починається слідство. Слідчий працює, місяць-два збирає матеріал. Два-три томи назбирав і тут в нього стоїть питання – він встановив, що людина дійсно відбивалася від групи. Але що йому робити? Слідчий думає, пропрацював квартал, показника немає. Купу роботи зробив, ніхто мені ні погонів не дасть, ні премії. Людині кажуть: "Давай просто пройдемось по 118-й, і отримаєш своє звільнення з випробуванням чи невеличкий штраф і справу закриємо". Для слідчого показник і людина думає, що буде висіти рік якесь умовне", — пояснює адвокат Віталій Коломієць.

В таких випадках заводять одразу два провадження. В одному потерпілим є той, хто захищався. А в іншому він же є підозрюваним в нападі на тих, від кого відбивався. І тут все залежить лише від рівня адвокатів та суспільного резонансу. Як у справі Сергія Стерненка.

Востаннє два роки тому біля власного будинку на Сергія та його дівчину Наталю напали двоє. Сергій захищався від двох озброєних найманців і смертельно поранив одного з них. За законом його дії мають бути виправдані. Але вороги Стерненка надто впливові.

Два роки після останнього нападу Сергій ходить з охороною. І відстоює власне право не сісти за вбивство. Розслідування гальмують згори, каже Сергій. А нападників підозрюють в хуліганстві.

Цього тижня Сергія викликали в Службу безпеки, щоб повідомити про підозру.

Справа Стерненка – це вже не кримінальне розслідування. Це корупція, піар і політичний тиск. Та біда в тому, що зачіпає ця ситуація інтереси всіх інших громадян держави, бо повністю знецінює базове право людини захищати власне життя. Державна силова машина в брутально не справедливому нападі на окрему людину демонструє одразу купу сигналів від безпринципності правоохоронної системи до убивства моральних законів суспільства.

Наразі Сергія захищають не лише адвокати. На його боці кожен, хто ще вірить у власну гідність і право людини не бути вбитими.


Джерело статті: “https://tsn.ua/ukrayina/vbivcha-oborona-yak-ne-potrapiti-za-grati-yakscho-pid-chas-samozahistu-lyudina-poranila-chi-vbila-napadnika-1565542.html”

©1info.net