ЗНО можуть скасувати. Які це матиме наслідки і чи є альтернативний вихід з кризової ситуації

Dids via Pexels

Об этом сообщает Слон

ЗНО в Україні можуть скасувати

Dids via Pexels


Днями від українського освітнього омбудсмена Сергія Горбачова стало відомо, що Зовнішнє незалежне оцінювання можуть скасувати. Пізніше побоювання щодо майбутнього ЗНО висловила ексрадниця міністра освіти Іванна Кобернік.

В парламенті на цю інформацію відреагували неоднозначно: заступниця голови політсили Слуга народу у Верховній Раді Євгенія Кравчук оприлюднила від імені фракції звернення про те, що скасування основної сесії ЗНО є неприпустимим, але згодом змінила свій допис у Фейсбуці і зазначила, що монобільшість обговорить свою позицію наступного тижня.

Радіо НВ дізналося у самого Сергія Горбачова про те, що насправді відбувається навколо ЗНО і чи дійсно його можуть скасувати.

Радіо НВ · Що відбувається: Кому вигідне скасування ЗНО?

Сергій Горбачов

Освітній омбудсмен

— Які ознаки вказують на те, що ЗНО можуть скасувати?

— Я отримав інформацію про те, що на високому рівні розробляються документи, які можуть стати причиною скасування ЗНО. Ця інформація була настільки переконливою і надійшла від людей, яким я довіряю (тим більше, одночасно від кількох незалежних один від одного осіб), що я перевірив її ще й за своїми можливостями і вирішив оприлюднити, оскільки це дуже важливо. Досить давно циркулювали чутки і обережні заяви про таку можливість. Скажімо, про це ще у квітні заявляв голова комітету [з питань освіти, науки та інновацій] в Раді Сергій Бабак.

— А що це за законопроєкт?

— До Ради заходять законопроєкти, які пропонують скасувати ЗНО. Такий законопроєкт зовсім не обов’язково називатиметься «Скасування ЗНО», він буде називатись якось так: «внести зміни до постанови такої, пункт такий-то, доповнити словами такими-то», і все. Як у постанові Кабміну, яка була в п’ятницю ввечері — там лише одне слово виключили, і це призвело до того, що пробне ЗНО скасували.

— А йдеться про скасування ЗНО у майбутньому, чи можуть скасувати вже цього року?

— Йдеться саме про цей рік, тому що пандемія і всі ці проблеми, які ми зараз переживаємо та відчуваємо, вони нібито, умовно, легалізують таку можливість. Хоча я вважаю, що треба це вирішувати іншим шляхом, а саме підвищувати рівень безпеки і створювати більш сприятливі та більш безпечні умови для проведення [ЗНО].

Якими будуть наслідки, якщо скасують ЗНО?

— Найбільш очевидний і найбільш неприємний наслідок — це те, що можуть повернутися (не факт, але така можливість стане реальною) корупційні схеми зарахування до закладів вищої освіти. Можете просто використати хештег #РукиГетьВідЗНО, і за ним ви побачите якусь божевільну кількість дописів різних людей, які розповідають власні історії, історії своїх дітей і [їхніх] однокласників, які могли стати студентами таких престижних і якісних українських університетів лише завдяки ЗНО.

Читайте також:

«Руки геть від ЗНО»: чому в Україні спалахнула дискусія про можливе скасування тестування та чи будуть його проводити

А якщо буде скасована ця можливість доступу саме через ЗНО, то, звичайно, це буде величезною проблемою, якщо не трагедією, для багатьох обдарованих молодих людей в Україні, і це матиме дуже погані наслідки насамперед для абітурієнтів. Це буде мати погані наслідки для загальної атмосфери у суспільстві, оскільки ЗНО — це за фактом одна з найуспішніших реформ, яку здійснили в освіті, незважаючи на те, що ЗНО як будь-яка процедура вимагає вдосконалення, і про це ведуться дуже тривалі професійні розмови, це абсолютно очевидно. Я думаю, якщо це, не дай боже, станеться, тоді ми матимемо ще більші втрати розумних людей, які замість того, щоби вчитися в Україні, будуть відразу орієнтуватися на закордон, де і якість освіти може бути вищою, і немає корупції під час зарахування.

— Пробне ЗНО вже скасували, але дали можливість провести його онлайн. Чи буде можливість провести онлайн основну сесію?

— Я думаю, що навряд чи. Тут велика проблема в тому, що до повноцінного онлайн-тестування в режимі автентифікації, надійної верифікації користувача і надійного забезпечення академічної доброчесності наразі, наскільки я бачу, наша система не готова. Над цим треба працювати. І я переконаний просто на 300%, що ця робота зараз буде дуже активізована, оскільки пандемія поставила перед нами виклики, які треба вирішувати. І один з них — це повноцінна дистанційна освіта з її повноцінним наданням і легалізацією результатів. А це вимагає великих зусиль.

Ну, наприклад, скільки у нас випускників мають цифровий підпис, щоби легалізувати свою участь в сесії? Яким чином забезпечити контроль, що перед монітором відповідає на завдання тестів саме та людина, яка значиться у списку? Там величезна купа проблем.

— Як тоді проводити ЗНО цього року?

— Цього року реальний варіант проведення ЗНО — це проведення в офлайн-форматі, але з додатковими заходами безпеки. До речі, одним з них могло би стати суттєве зменшення кількості учасників. А цього можна досягти дуже простим способом: видати наказ Міністерства освіти про те, що цього року через надзвичайну ситуацію ми звільняємо випускників від Державної підсумкової атестації, і вони вже в червні отримують документи про повну загальну середню освіту; а потім, коли це стане можливо, ті, хто планує вступати до закладів вищої освіти, пройдуть ЗНО. І тоді буде менше людей в аудиторіях, бо не всі ж планують вступати до закладів вищої освіти.

Читайте також:
Ольга Айвазовська
ЗНО та карантин. Краще попередити про це

І цей варіант, на мій погляд, є найбільш прийнятним. І дуже шкода, що його відразу не запровадили, ще у травні. Сказали би чітко, що «ми у червні видаємо документи, а всі готуються до ЗНО в серпні», і це було би гарним рішенням, на мою думку, тому що дозволило би Українському центру оцінювання якості освіти в дуже швидкому, авральному режимі, але з достатнім часом переформатувати склад учасників в кожній аудиторії таким чином, щоби там було не по 15 осіб, як зараз, а, скажімо, по 10 учасників і двоє інструкторів.


Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/ukraine/events/zno-2020-roku-chi-skasuyut-testuvannya-i-yaki-mozhut-buti-alternativi-eksperti-novini-ukrajini-50094482.html”

©1info.net