«Ринок хотіли перенести за межі міста»: екс-мер Чернівців згадав, як створювали Калинівський ринок

«Ринок хотіли перенести за межі міста»: екс-мер Чернівців згадав, як створювали Калинівський ринок
«Ринок хотіли перенести за межі міста»: екс-мер Чернівців згадав, як створювали Калинівський ринок

Рішення про створення ринку на вулиці Калинівський приймав міськвиконком на чолі з Павлом Каспруком.

Об этом сообщает Преступная Россия

Про це molbuk.ua розповів екс-мер Микола Федорук.

Микола Федорук у 1990 році ще був головою Першотравневого райвиконкому. Перше, що згадує про Калинівський ринок, – це як шукали місце.

" Ринок " блукав " містом. Потім перейшли на ринок на вулицю Зелену. І хоч транспорту у ті часи було значно менше, але у базарні дні там проїхати було неможливо. Тому потрібно було визначити місце розташування. Рішення про це приймав міськвиконком на чолі з Павлом Каспруком. І за пропозицією комісії, яка виїжджала, визначили вулицю Калинівську, де були вільні площі, – згадує Микола Трохимович.

Спочатку на вулиці Калинівській був просто ринок. У 1997 році він був реорганізований у комунальне підприємство " Міський торговельний комплекс " Калинівський ринок " .

" Моя позиція була завжди такою, що Калинівський ринок мав залишатися комунальним підприємством Чернівців. Обговорювали питання, щоби перенести ринок за межі міста. Але я був проти, бо тоді би втратив міський бюджет. Адже Калинівський ринок був і найбільшим платником податків, і найбільшим місце роботи людей. У часи масового безробіття завдяки Калинівському ринку люди самі собі давали раду. Ринок був найбільшим в Україні. Приїжджали навіть переймати досвід. Наприклад, приїждажв мер з Хмельницького, щоби побачити, як ринок працює " , — каже Микола Федорук.

Микола Федорук згадує, що на одній з ділянок біля Калинівського ринку мали намір навіть збудувати готель. Але замість цього з’явився…ще один ринок.

" Навколо Калинівського ринку зараза з’явилися інші ринки. Але земельна ділянка, де тепер ринок " Фортуна " , видавалася для того, щоби збудувати готель. Цього так і не зробили " , — розповідає Микола Федорук.

Микола Федорук запевняє, що всі чернівецькі бізнесмени свої статки отримали, працюючи на Калинівському ринку.

" Я не буду називати прізвищ, бо їх багато. Але я вдячний всім підприємцям, бо з часом вони переходили у місто, викуповували підвали, приміщення і облаштовували їх. Приймали участь у розвитку міста, змінювали його " , — згадує екс-мер Федорук.

Федорук зізнається, що зараз часто ходить на Калинівський ринок.

" Коли був мером, я не ходив на Калинівський ринок скуповуватися. А зараз його відвідую набагато частіше. І приємно, що мене пам’ятають. Іноді знаходять місце для парковки ( сміється).

Я бажаю, щоби Калинівський ринок надалі розвивався, незважаючи на всі проблеми. Щоби комфортно було на ньому і покупцям, і продавцям. Щоби гідно зустрів ще свій ювілей – 50 років " , — зазначив Микола Федорук.

Нагадаймо, 19 червня Калинівький ринок відзначає 30-річчя з дати створення.


Джерело статті: “https://molbuk.ua/chernovtsy_news/202655-rynok-khotily-perenesty-za-mezhi-mista-eks-mer-chernivciv-zgadav-yak-stvoryuvaly-kalynivskyy-rynok.html”

©1info.net