«Ніби у фільмі про Апокаліпсис»: біля курортного Коблевого від глиняних скель відкололося півтора кілометра кручі

"Ніби у фільмі про Апокаліпсис": біля курортного Коблевого від глиняних скель відкололося півтора кілометра кручі
"Ніби у фільмі про Апокаліпсис": біля курортного Коблевого від глиняних скель відкололося півтора кілометра кручі

Біля курортного села Коблеве Миколаївської області стався масштабний зсув. Там на береговій лінії від глиняних скель відколовся гігантський шмат кручі, які розташовані між двома курортами, Коблево та Морське. Зсув, довжиною півкілометра і шириною майже 50 метрів, ще не зупинився і глибокі тріщини розходяться далі, про це йдеться в сюжеті ТСН.

Об этом сообщает Москов пост

Крутий берег між двома селами, місцева влада каже, небезпечний. Оскільки він руйнується вже давно. Утім, такого масштабу зсув тут вперше за півсотні років. Пов’язують його з нинішніми зливами.

"Це зливові дощі. Вони щороку більше і більше наближаються до дороги, яка з’єднує село Коблево і село Морське", — каже Володимир Коц, заступник голови Коблевської ОТГ.

Найближчі бази відпочинку за кілометр. Зсуви їм поки не загрожують. Попри це, на самих схилах людям перебувати небезпечно, але жодного попереджувального знаку про це там поки немає.

Відео Масштабний зсув стався біля курортного села Коблево

У Миколаївській області поблизу Коблево стався масштабний зсув ґрунту. Море забрало пагорби довжиною майже півтора кілометри. Берегова лінія тут — суцільні глиняні скелі, від яких і відколовся шмат кручі шириною майже 50 метрів. Земля пішла униз після злив. На щастя, ніхто не постраждав.

Масштабний зсув стався біля курортного села Коблево
ТСН. 16:45
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

"Ого, нічого собі. Я такого ніколи не бачила. Страшно, ніби у фільмі про Апокаліпсис", — кажуть місцеві.

Зсуви на Одещині і Миколаївщині науковці реєструють від кінця 18 століття. Тільки в Одесі їх було понад 250. А сучасна забудова берегової лінії лише прискорила цей процес. Так, у Чорноморську під воду пішли навіть вулиці з будинками. У селі Фонтанка кілька років тому відколовся пласт завдовжки майже кілометр. Масштабний обвал берега стався в Очакові.

Як стверджують екологи та науковці, береги треба укріплювати. Зокрема, будувати берегозахисні споруди чи змінювати нахил схилу. Утім, такої державної або місцевої програми немає.

"Планування схилу, тобто зробити більш пологим. От саме та ділянка, де стався зсув, там немає забудови, приватної власності, саме такі заходи там необхідно виконувати", — каже науковець Євгеній Черкез.

Водночас, заступник голови Коблевської ОТГ Володимир Коц, пояснює, що влада замовляла проєкт берегоукріплення, але реалізувати його не вдалося.

"Причина, скажімо так, це велика сума. Близько 6 млн грн", — каже Коц.


Джерело статті: “https://tsn.ua/ukrayina/nibi-u-filmi-pro-apokalipsis-bilya-kurortnogo-koblevogo-vid-glyanih-skel-vidkololosya-pivtora-kilometra-kruchi-1570978.html”

©1info.net