У нього вкрали промову для Зеленського: хто такий Улас Самчук і чим він відомий

Улас Самчук

У новорічному зверненні президента України Володимира Зеленського знайшли плагіат на статтю класика української літератури Уласа Самчука "Нарід чи чернь?".

Об этом сообщает http://pogrebishche.in.ua

При цьому початковий посил твору був спотворений до невпізнання, незважаючи на запозичення зверненням Зеленського оригінального тексту. Про що ще писав автор "Народу чи черні?" Улас Самчук і чим він відомий, розбирався OBOZREVATEL.

Улас Самчук

Улас Самчук

wikipedia

Хто такий Улас Самчук

Письменник, журналіст і політик, Улас Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань на Рівненщині. Був призваний до війська польського, звідки дезертирував і довгий час жив в Веймарській Німеччині. У Німеччині ж Самчук навчався у Вроцлавському університеті і публікував свої перші оповідання.

Новини
"Як можна сказати краще?" Милованов заступився за Зеленського через скандальну новорічну промову

Пізніше він перебрався до Чехословаччини, де приєднався до Організації Українських Націоналістів (ОУН-м) і в 1941 році, в складі однієї з похідних груп ОУН повернувся в Україну, в місто Рівне. Там Самчук був редактором газети "Волинь", в якій працював разом зі знаменитою українською поетесою Оленою Телігою і Олександром Петлюрою – братом глави Директорії УНР Симона Петлюри. Був членом уряду Української Народної Республіки.

У нього вкрали промову для Зеленського: хто такий Улас Самчук і чим він відомий

З 1944-го до 1948 року письменник жив у Німеччині, де заснував "Мистецький Український Рух". У 1948 році він емігрував до Канади. Улас Самчук помер 9 липня 1987 року в канадському місті Торонто.

Улас Самчук – "Нарід чи чернь?"

Стаття "Нарід чи чернь?" була написана Уласом Самчуком у 1941 році. Цей твір нагадує про важливість національної ідентичності та української мови, про те, як важливо залишатися українцем – в думках, вчинках, традиціях і звичках. В іншому випадку, попереджав Самчук, народ перетвориться на сіру масу, а особистості і індивідуальності – в слухняний натовп черні.

Новини
"Без роду-племені?" У новорічному привітанні Зеленського знайшли новий скандальний нюанс

Творчість Уласа Самчука

Найвідоміший твір Уласа Самчука – це трилогія "Волинь", яка принесла письменникові всесвітню славу. Крім того, перу Самчука належать романи "Марія" і "Гори говорять", в яких піднімалися вкрай гострі на момент написання теми: Голодомору в Україні та боротьби гуцулів з угорцями. Загалом Улас Самчук створив шістнадцять романів, ряд повістей, оповідань і статей. Роботи Уласа Самчука включені в українську шкільну програму.

Улас Самчук

Улас Самчук

wikipedia

Як повідомляв OBOZREVATEL, в новорічному зверненні до народу Зеленський 30 разів вжив різні терміни в чоловічому роді, в той час як жінка була згадана лише раз і то в ролі домогосподарки. За це його дорікнули в сексизмі.

Підписуйся на наш Telegram. Отримуй тільки найважливіше!



Джерело статті: “https://www.obozrevatel.com/ukr/society/u-nogo-vkrali-promovu-dlya-zelenskogo-hto-takij-ulas-samchuk-i-chim-vin-vidomij1.htm”

©1info.net