Зупинка постачань нафти до Білорусі з Росії не створить проблем в Україні – Герус

Герус заявив, що в разі необхідності Україна закупить нафтопродукти в ЄС
Герус заявив, що в разі необхідності Україна закупить нафтопродукти в ЄС

Зупинка постачань нафти до Білорусі з Росії та зупинення експорту нафтопродуктів із Білорусі не створять серйозних проблем для України. Про це заявив агентству "Інтерфакс-Україна" голова профільного енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

Об этом сообщает http://pogrebishche.in.ua

"Узимку для нас це некритично. Серйозних проблем для України я не бачу. До посівної. А до початку посівної або там проблема вирішиться, або ми диверсифікуємося", – сказав він.

За словами Геруса, за необхідності Кременчук збільшить вироблення дизеля, й Україна закупить нафтопродукти із країн Європейського союзу.

"Справа в тому, що з Білорусі йдуть бензини. А українські НПЗ не виробляли більше дизеля, тому що не могли продати більше бензинів (вони йдуть разом)", – пояснив він.

Він зазначив, що ситуація ускладнилася б зупиненням постачань тільки дизеля, а разом із бензином це "не так страшно". Герус додав, що поки постачання нафтопродуктів із Білорусі тривають.

3 січня стало відомо, що Білорусь зупинила відвантаження нафтопродуктів на експорт. Агентству "Интерфакс-Запад" у пресслужбі концерну "Белнефтехим" підтвердили цю інформацію, але підкреслили, що зупинення має тимчасовий характер.

Російська нафта йде в Білорусь та в інші країни нафтопроводом "Дружба" – найбільшою у світі системою магістральних нафтопроводів. Російську нафту постачають до білоруського Мозиря, де нафтопровід розгалужується на дві гілки: північну (територією Польщі, Німеччини, Латвії та Литви) і південну (територією України, Чехії, Словаччини, Угорщини та Хорватії).

У вересні президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що в разі, якщо Москва "нахилятиме" Мінськ, щоб запровадити ринкову ціну на свою нафту, Білорусь візьме сировину з Європи, перекривши транзит російської нафти.

Білорусь і Росія не можуть домовитися щодо вартості нафти, тарифу на транзит через Білорусь і компенсації "за погіршення економіки білоруських НПЗ" після так званого податкового маневру у РФ.

Після переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним 30–31 грудня 2019 року Лукашенко дав доручення знайти альтернативні джерела постачань.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/money/-zupinka-postavok-nafti-do-bilorusi-z-rosiji-ne-stvorit-problem-v-ukrajini-gerus-1481656.html”

©1info.net