Понад 60% росіян вважають, що в країні є засуджені за свої політичні погляди

Более 60% россиян считают, что в стране есть осужденные за свои политические взгляды
Более 60% россиян считают, что в стране есть осужденные за свои политические взгляды

63% опитаних росіян заявили, що в країні є люди, які були засуджені за свої політичні погляди чи прагнення брати участь у політичному житті, випливає з даних опитування «Левада-центру». Як пишуть «Ведомости», це максимум за весь час досліджень за останні шість років. Ще рік тому такої думки дотримувалися 50% респондентів.

Об этом сообщает http://canadianonlinepharmacycare.com

За даними опитування, вільною людиною в суспільстві відчувають себе 68% респондентів, про особистої несвободи кажуть 32%.

Різке зростання частки відповідей про наявність політв’язнів став ефектом справи журналіста Івана Голунова, літніх протестів і широкого обговорення всього цього у ЗМІ, вважає директор «Левада-центру» Лев Гудков. «Важливо те, що на арешт журналіста відгукнулося всі медиасообщество, тому це справа отримала широкий резонанс. Тоді ж різко змінилося ставлення до поліції й суду, люди стали розуміти, що ніяких заходів щодо тих, хто порушив кримінальну справу, прийнято не буде, що вся правоохоронна і судова система працює на захист влади. Непрямим чином це розуміння поширилося на всю систему боротьби з інакомисленням і громадянським суспільством», — говорить Гудков.

На прохання назвати прізвища конкретних політв’язнів, більшість респондентів згадують у першу чергу бізнесмена Михайла Ходорковського і режисера Олега Сенцова, зазначає соціолог. «Конкретних прізвищ з „московським справі“ вони привести не можуть. Насамперед згадують Ходорковського, до політв’язням відносять також в цілому тих, хто засуджений за „московським справі“, за статтями за екстремізм. У людей є розуміння, що система жорстко діє по відношенню до інакомислячих, але деталей вони не знають — є тільки розуміння загальної ситуації», — додає Гудков.

При цьому, на думку соціолога, під свободою в суспільстві росіяни передусім розуміють свободу споживання: «І тут невелике зростання порівняно з минулим роком. Можливості свободи споживання оцінюються досить високо, незважаючи на погіршення економічної ситуації і скорочення доходів».



Джерело статті: “http://povin.com.ua/269189-20-01.html”

©1info.net