Повідомлено про підозру у заволодінні 54 млн грн колишньому Урядовому уповноваженому у справах ЄСПЛ, екс-першому заступнику Міністра юстиції та ще 4 особам

У середу, 22 січня 2020 року, за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора НАБУ повідомлено про підозру колишньому Урядовому уповноваженому у справах Європейського суду з прав людини, колишньому першому заступнику Міністра юстиції, бенефіціару приватної компанії та ще трьом особам у заволодінні та легалізації понад 54 млн гривень державних коштів (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України). Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

За версією слідства, у 2013 році представник товариства, підконтрольного колишньому народному депутату України, за його вказівкою, підготував та надіслав до Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) заяву про стягнення з держбюджету України понад 54,1 млн гривень в якості невиплаченої заборгованості одного з ПАТ («Київенерго») перед підприємством щодо зберігання мазуту. В цій заяві, зокрема, зазначалося, що з 2009 року рішення суду про стягнення вказаних коштів не виконувалося, проте з’ясувалося, що товариство навіть не зверталося до виконавчої служби за його реалізацією.

Об этом сообщает http://armrinvesting.com

Окрім того, було приховано факт відступлення права вимоги до зазначеного ПАТ на користь іншої приватної компанії, також афільованої з колишнім народним депутатом — організатором схеми, що сталося за півроку до звернення до ЄСПЛ.

У подальшому, за даними слідчих, для супроводу справи в ЄСПЛ колишній народний обранець домовився з керівництвом Міністерства юстиції України, за сприяння якого Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов’язався сплатити на користь підконтрольного нардепу товариства зазначену суму з держбюджету України за зобов’язаннями, які виникли між двома приватними юридичними особами. На підставі цього у лютому 2016 року Міністерство юстиції перерахувало ці кошти.

Досудове розслідування триває. Встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Поділитись


Джерело статті: “https://stopcor.org/povidomleno-pro-pidozru-u-zavolodinni-54-mln-grn-kolyshnomu-uryadovomu-upovnovazhenomu-u-spravah-yespl-eks-pershomu-zastupnyku-ministra-yustycziyi-ta-shhe-4-osobam/”

©1info.net