Через «Укрексімбанк» легалізують злочинні гроші: Гриценко і Єлагіна – дві сторони однієї медалі

Керівник комплаєнс-контролю Державного «Укрексімбанку» Жанна Єлагіна, в ході службового розслідування, була спіймана на сприяння в легалізації злочинних грошей ряду компаній. Голова правління Банку Олександр Гриценко її покриває, оскільки наступним може бути він.

Об этом сообщает http://probablo.biz

У державному «Укрексімбанку» на протязі 8 місяців не закривається внутрішня перевірка за фактом сприяння у проведенні клієнтами банку ризикових операцій, у т. ч. валютних, керівником комплаєнс – контролю (внутрішнього контролю) Жанною Єлагіної. Акт розслідування керівником «Укрексімбанку» -Олександром Гриценко так і не був підписаний.

У чому ж суть проблеми?

Раніше, працівник банку, відповідальний за фінансовий моніторинг, виявив фінансові операції групи клієнтів-нерезидентів, які були дуже підозрілі і могли наражати банк на комплаєнс -ризики фінансового моніторингу. Більш глибокий аналіз валютних операцій даних клієнтів, а також додаткова верифікація клієнтів, з метою встановлення реальних бенефіціарних власників і оцінки репутації клієнтів, з урахуванням відкритих кримінальних проваджень, стосовно клієнтів і їх контрагентів, підтвердив інформацію про те, що подальше обслуговування даних клієнтів може нести реальну загрозу діяльності Державного «Укрексімбанку», адже ці компанії займаються виведенням грошей не законного походження за кордон, з подальшою їх легалізацією. До цих компаній має відношення забудовники «Інтергалбуд»

В “Укрексімбанку” присутній багаторівнева система контролю за верифікацією, вивченням діяльності клієнтів та узгодження валютних операцій, а директор комплаєнс – контролю Жанна Єлагіна не могла б так просто пропустити підозрілі операції. «Очі закривалися» за певну винагороду, на яку вона придбала 2 –х кімнатну квартиру з парко-місцем у новому житловому комплексі Києва, зі значним дисконтом від вказаного забудовника.

Відповідальний працівник у травні 2019 року письмово повідомив про цю ситуацію Голову Правління “Укрексімбанку” Олександра Гриценка і Банк був змушений, 28 травня 2019 року, розпочати службове розслідування . Розслідування, згідно нормативних документів має тривати 1 місяць, максимум 2 (до 28.07.2019 р), та Наказом Голови Правління Банку від 26 липня 2019 року № 263 у п. 4.1 Порядку були внесені зміни, згідно яких , службове розслідування може продовжуватися на невизначений термін.

Висновки перевірки Главу банку Гриценко не влаштовували і він почав тиск на членів комісії, з настійними рекомендаціями прибрати викладені факти порушень, тим самим виправдовуючи свою вірну соратницю Жанну Єлагіна. Про те, що вони працюють «в зв’язці» свідчить і той факт, що на момент розслідування Єлагіна не була усунена від виконання обов’язків, а навпаки –премійована: на суму 800 тис. гривень. Тоді як інші рядові співробітники отримали «мізерні» виплати.

Про те, що Єлагіна «не чиста на руку», відомо досить давно, адже до приходу в «Укрексімбанк» вона була начальником управління фінмоніторингу Укрсоцбанку. Після її відходу, НБУ провів перевірку і оштрафував Укрсоцбанк на 40 млн₴

А вже до 2019 року Єлагіна стала фігурантом справи за фактами умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. На підставі постанови Печерського суду в кабінеті Жанни Єлагіної в «Укрексімбанку» був проведений обшук. Фігуранти справи(№420017111200000142 від 17 березня 2017 року), яким Єлагіна допомагала легалізувати злочинні доходи — ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент», Agindo Limited, Andilero holding Ltd, Eask invest Limited.

Гриценко і сьогодні продовжує управляти Державним банком і зацікавлений щоб у банку залишалися вірні йому «контролери», які будуть прикривати його корупційні та злочинні схеми, здійснені протягом 5 років. Тому, враховуючи, що найближчим часом буде оголошено конкурс на позиції керівників комплаєнса, ризиків та аудиту, йому треба по максимуму залишити на місцях своїх «вірних товаришів», а директор комплаєнса з підмоченою репутацією навряд чи зможе виграти конкурс. Тому він усіма силами затягує результати перевірки і хоче її закрити з потрібним йому результатом.

Національний банк України також володіє ситуацією, але нічого не зробив, крім формальної відправки на ім’я Голови Правління банку листа, з проханням надати їм акт розслідування. Хто б ви думали підписав цей лист? Абсолютно вірно –Катерина Рожкова, у якої у самого «рильце в пушку».



Джерело статті: “http://povin.com.ua/271640-29-01.html”

©1info.net