«Сподіваюсь, українське суспільство до цього не доведуть». Як американці реагують на свавілля поліції

«Сподіваюсь, українське суспільство до цього не доведуть». Як американці реагують на свавілля поліції
«Сподіваюсь, українське суспільство до цього не доведуть». Як американці реагують на свавілля поліції

Кілька днів тому в Мінеаполісі розпочались вуличні заворушення. Причина: смерть місцевого мешканця Джорджа Флойда. Чорношкірого чоловіка затримали копи. Є відео, де він лежить на асфальті, закутий в наручники. Поліцейський вперся коліном в його шию. Затриманий скаржиться, що не може дихати. Після цього чоловік помер.

Об этом сообщает Русский слон


Та Мінеаполісом все не обмежилось. Через чотири дні після події протестують вже більш як десяток штатів. Сутички з поліцією і демонстрації відбулись: у Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Денвері, Атланті, Чикаго, Новому Орлеані, Нью-Йорку, Бостоні, Детройті, Лас-Вегасі, Далласі, Вашингтоні і низці дрібніших міст.

Кількість постраждалих з обох сторін постійно зростає. В містах непоодинокі випадки мародерства, горять будинки і автомобілі. Щойно наткнувся на відео, де машина копів на повному ходу збиває одного з демонстрантів. До відновлення громадського порядку вже залучили військових.

Очевидно, те що частина протестувальників обносять супермаркети і магазини з технікою – немає нічого спільного з боротьбою з поліцейським свавіллям. Але масштаби реакції, яку викликав випадок в Мінеаполісі, не можуть не вражати.

Чи могли б в Україні зі страхітливою періодичністю від рук поліції потерпати ні в чому не винні люди, якби в МВС знали, що на них чекає бодай щось наближено схоже? Чи міг би, за таких умов, міністр залишатись на своїй посаді рекордні шість років? І, мабуть, головне: якщо Арсен Аваков досі в кріслі міністра, то що повинно статись в країні, щоб він його звільнив? І чи не лякає це "щось" президента Зеленського? Бо, як на мене, страх – це добре. Іноді, він просто необхідний для виживання.

Сподіваюсь, українське суспільство до цього не доведуть. Бо, як показує українська, і не лише, історія – вдаваній стабільності властиво закінчуватись раптово і вкрай трагічно.

Автор: Левко Стек, журналіст



Джерело статті: “http://m.kontrakty.ua/article/156843”

©1info.net