Конституційний суд дав «індульгенцію» суддям, скасувавши кримінальну відповідальність за неправосудні рішення

Конституційний суд скасував статтю 375 Кримінального кодексу, яка передбачала відповідальність суддів за завідомо неправосудні рішення. Це зокрема означає, що всі судді Майдану уникнуть відповідальності.

Раніше з клопотанням про скасування цієї статті до КС звернулася група з 55 депутатів, більшість з яких — члени фракції «Опозиційна платформа — за життя».

Об этом сообщает Слон

У рішення КС йдеться, що не встановлено критеріїв, за якими можна визначити, яке рішення судді є «неправосудними», а також не розкрито змісту сполучення «завідомо неправосудний».

Таким чином, ця стаття нібито загрожує незалежності суддів.

Зазначимо, що частина самих суддів Конституційного суду перебувала «під прицілом» цієї статті у справі про узурпацію влади Януковичем. Тоді після перемоги Януковича на виборах президента він руками КС змінив Конституцію і повернув Основний закон часів Кучми, який дає президенту набагато ширші повноваження.

Про те, що судді Конституційного суду фігурують у цій справі, hromadske підтвердив колишній керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, який зокрема займався справою узурпації влади Януковичем. Це «корпоративне виправдання», коментує він рішення КС.

За його словами, щодо одного судді КС його управління вже підготувало підозру, але тодішній генпрокурор Юрій Луценко не погодив її. Крім цього, ще було 10-12 проектів підозр проти чинних і колишніх суддів КС, але вже за генпрокурора Рябошапки управління спецрозслідувань почали розформовувати і вони також далі не пішли.

Горбатюк каже, що це рішення суду — однозначно індульгенція для всіх суддів, зокрема і суддів, які виносили неправосудні рішення стосовно активістів Майдану.

Також Горбатюк вважає, що Конституційний суд взагалі не міг розглядати це питання без висновку НАЗК, чи є тут конфлікт інтересів.

«Вони (судді — ред.) по суті є суб’єктами статті 375, частина з них знає, що вони є суб’єктами розслідування справи про узурпацію влади. Тобто, у частини потенційний, а у частини — реальній конфлікт інтересів», — наголошує він.

Ситуація з цим рішенням дзеркальна зі скасуванням Конституційним судом попередньої статті Кримінального кодексу про відповідальність за незаконне збагачення.

Тобто, вона означає індульгенцію суддям, які виносили неправосудне рішення, бо навіть якщо у КК з’явиться нова стаття, судді Майдану та інші судді, які вчинили злочин раніше, не понесуть відповідальність, бо закон не має зворотної сили.

«Не тільки судді Майдану, неправосудних рішень тисячі у нас в країні. Справа Майдану була просто показова, бо всі бачили в режимі реального часу, як приймалися рішення. А ми за матеріалами слідства знаємо, як приймалися ці рішення — йде рознарядка зверху, що треба арештовувати, їдуть і арештовують», — каже він.

За словами Горбатюка, тепер найбільша відповідальність, яка може бути для судді — звільнення.

Поділитись :


Джерело статті: “https://hromadske.ua/posts/konstitucijnij-sud-dav-indulgenciyu-suddyam-skasuvavshi-kriminalnu-vidpovidalnist-za-nepravosudni-rishennya”

©1info.net