Україна стала партнером НАТО з розширеними можливостями

Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. Про це говориться у заяві прес-служби Альянсу, пише «Європейська правда».

Об этом сообщает Компромат



Цей статус є частиною партнерської ініціативи НАТО щодо взаємодії, метою якої є підтримка і поглиблення співпраці між союзниками і партнерами, які внесли значний вклад в операції та місії під проводом НАТО.


«Як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, в тому числі в Афганістані і Косові, а також для Сил реагування і навчань НАТО. Союзники високо цінують цей значний внесок, який демонструє прихильність України євроатлантичній безпеці», – пояснили у НАТО рішення прийняти Україну до програми.


Будучи партнером із розширених можливостей, Україна отримає вигоду від індивідуальних можливостей, які допоможуть підтримати її внесок, пояснили у НАТО. Це включає розширений доступ до програм із взаємодії, а також більш широкий обмін інформацією.


«Це рішення визнає значний внесок України в місії НАТО і демонструє незмінну відданість Альянсу, незважаючи на пандемію COVID-19», – прокоментувала речниця НАТО Оана Лунгеску.


Україна зараз є одним з шести партнерів із розширеними можливостями разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією.


У НАТО окремо підкреслили, що цей статус не впливає на рішення щодо членства країни в Альянсі.


«Союзники по НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях із проведення реформ, в тому числі в сфері безпеки і оборони, цивільного контролю і демократичного нагляду, а також в боротьбі з корупцією», – резюмували в Альянсі.


Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував подію у своєму Twitter: «Цей день настав. Я глибоко вдячний нашим партнерам по Альянсу за те, що зробили це можливим. Україна, нарешті, отримує давно заслужений статус партнера НАТО з розширеними можливостями. Ми робимо один одного сильнішими».


This day has come. I’m deeply grateful to our partners in the Alliance for making this possible.

©1info.net