Домашня диагностика — які тести можна зробити самостійно

Є певні речі, з якими не завжди зручно звертатися до сімейного чи іншого лікаря, особливо коли не впевнені у діагнозі. Перевірити себе або близьку людину (з її згоди, звісно), можна і вдома, без відвідування медичного закладу. В умовах пандемії це особливо зручно, щоб зайвий раз не піддавати себе небезпеці.

Об этом сообщает Слон

При використанні будь-яких експрес-тестів для домашнього вжитку, пам’ятайте, що комплексного лабораторного дослідження вони не замінять, до того ж може бути похибка, тому у будь-якому разі звертайтеся до лікаря або лабораторії для точного діагностування.

Отже, однією з таких «надзвичайних» ситуацій є ризик зараження на статеву інфекцію. Деякі з них можуть передаватися не виключно статевим шляхом, а і через інші близькі контакти. При мінімальній підозрі на те, що ви могли щось «підчепити», варто зробити тест, який можна придбати безпечно онлайн на сайті Rozetka.

Мультизадачні тексти на визначення інфекцій

Для визначення інфекцій, які передаються статевим шляхом, є спеціальні тести, які комплексно діагностують декілька проблем, наприклад, ВІЛ, гепатит різного типу (В та С), сифіліс. Таким універсальним є експрес-тест на мультиінфекцію. Швидкий тест аналізує складові плазми та крові. У наборі є всі необхідні реагенти, додатково нічого купувати не потрібно. Процедуру перевірки потрібно проводити у медичних рукавичках. Вартість приладу досить демократична.

Ціна: 170₴

дивитися на сайті

«Сердечні справи»

Є окремі тести, які допомагають визначити інфаркт міокарда по швидкому аналізові крові. У разі небезпеки після такого тексту можна якнайшвидше викликати швидку допомогу і врятувати життя когось з близьких. Упаковка з тестом має детальну інструкцію, тому навіть кожний користувач може виконати правильну послідовність дій для діагностики.

Ціна: 200₴

дивитися на сайті

Вміст заборонених речовин – тести на наркотики в експрес-режимі

Мультипанель для визначення 5 видів наркотичних речовин Atlas Link Express Test може стати в нагоді, якщо вас звинувачують у вживанні наркотиків, а ви впевнені, що такого не було. Або потрібно перевірити когось, наприклад, дитину чи підлітка. Такі тести безпечні і, що важливо, не потребують звернення до лабораторії, де не завжди будуть збережені параметри анонімності. Мультипанель реагує на п’ять видів речовин: метамфетамін, амфетамін, екстазі, опіати, марихуана. У наборі міститься сама панель та п’ять тест-смужок на кожний вид речовин. Результат ви отримуєте впродовж 3-8 хвилин.

Як прочитати результат тесту?

При негативному з’являються дві рожеві/пурпурні смуги. На додаток до контрольної, рожева/ пурпурна смуга з’явилася в тестовій зоні. При позитивному результаті ви бачите наступне: з’явилась лише одна смуга в контрольній зоні. Якщо у тестовій зоні немає смуги, це свідчить про те, що концентрація наркотичної речовини вище порогової. Похибка тестування: якщо у контрольній зоні не з’являється відповідного кольору смуга, результат тестування помилковий! Потрібно зробити повторне тестування, використовуючи інший тест-набір.

Ціна: 190₴

дивитися на сайті

Жіночі питання – тести на вагітність та овуляцію

Жінки та дівчата різного віку час від часу зустрічаються з делікатною потребою визначення вагітності на початкових строках, коли зовнішніх ознак може ще не бути. Можливість звернутися до жіночої консультації чи до свого лікаря є не завжди, до того ж можуть бути різні обставини, які заважають зробити це оперативно і саме в потрібний час. Саме на такі випадки й існують експрес-тести для визначення вагітності.

Про вагітність кожна жінка прагне дізнатися якнайшвидше. І та, для якої це очікувана подія, і та, яка хотіла б її уникнути. Показниками вагітності можуть бути різні зміни в організмі – запаморочення, надто чутлива реакція на певні запахи тощо. Але вони можуть виникати не одразу бо і не виникати взагалі.

Як працює експрес-тест на вагітність?

Основний принцип роботи таких тестів полягає у визначенні кількості гормону ХГЧ в сечі. Хоріонічний гонадотропін – гормон, який виділяє плацента під час вагітності, його концентрація починає збільшуватись з перших днів запліднення, а вже до 7-11 тижня зростає в кілька тисяч разів. Без вагітності рівень гормону ХГЧ в сечі коливається в межах 0-5 мед / мл, в перші дні після зачаття (5-7 діб) рівень може підвищитися до 10 мед / мл. Через 10 днів і впродовж розвитку плаценти, аж до утворення чіткої структури на 12-му тижні, поступове збільшується вміст гормону в організмі.

Коли робити тест

Мабуть, перше питання, що спадає на думку. Чи вже можна, чи ще зарано? Це дійсно важливо, і від можливого проміжку часу від початку вагітності залежить і те, який самий вид тесту варто обрати. Раніше 5-7 дня після (потенційного) запліднення проведення тесту може дати хибний результат. Якщо тиждень минув, можна проводити діагностику в домашніх умовах. Незалежно від того, який тип тесту оберете, зробіть процедуру вранці. При негативному результаті повторіть тест ще раз через кілька днів. Якщо ви виявите слабку лінію тесту на вагітність, швидше за все, ви дійсно вагітні. Зачекайте день або два, і повторіть тест. І якщо результат позитивний, тоді варто звернутися до гінеколога для планування подальших дій.

Типи тестів та їхні відмінності

  • Тести-смужки – найпростіші та економні варіанти. Вони являють собою просочену реактивом смужку, на якій в залежності від наявності або відсутності вагітності проявляється дві або, відповідно, одна смужка. Друга виявляється при концентрації гормону в сечі на рівні вище 25 мед /мл. Вони використовуються найчастіше, але враховуйте, що може бути похибка у показниках, особливо на ранніх термінах.

Експрес-тест Evitest Plus має в наборі дві смужки, щоб була можливість перевірити отриманий результат. Німецька якість поєднується із демократичною ціною такого діагностичного засобу.

Ціна: 60₴

дивитися на сайті

Іншим популярним є тест-смужка для визначення вагітності Frautest Double control. Принцип роботи той самий, помірна ціна та висока точність. Чутливість Frautest дає змогу визначити ХГЧ у концентрації від 15 мед/мл, і забезпечує діагностику вагітності за 2 дні до очікуваної затримки менструації.

Ціна: 40₴

дивитися на сайті
  • планшетні тести – дорожчий та ефективніший метод домашньої діагностики, дозволяє визначити наявність гормону в сечі на рівні 10-25 мед/мл; реактив в даному випадку захищений пластиковою оболонкою.

Таким різновидом тесту є касета з ковпачком Frautest Comfort.

Ціна: 155₴

  • струменеві тести – отримали назву завдяки відмінності самої процедури тестування. Сечу не потрібно окремо збирати, достатньо підставити пластинку під струмінь на кілька секунд. Вони мають високу чутливість до вмісту гормону в кількості від 10 мед / мл.

Якісним приладом такого типу є експрес-тест Evitest Perfect, вироблений в Німеччині. Зручний тим, що процедуру можна повести дуже швидко, без зайвих «підручних засобів», і з високою точністю.

Ціна: 106₴

дивитися на сайті

Окрім визначення вагітності, є ще і тести для визначення овуляції. Для тих, хто планує дитину і хоче обрати найсприятливіший час для зачаття, це незамінний прилад для регулярної перевірки. В упаковці, як правило, 2 тести, щоб максимально точно провести діагностику. Струменевий тест для визначення овуляції Atlas Link HomeTest краще використовувати, порадившись із лікарем. Якщо у вас нерегулярний цикл або є якісь особливості рівня гомонів, він може вам не підійти.

Ціна: 96₴

дивитися на сайті


Джерело статті: “https://kalynivka.city/read/promo/86114/domashnya-diagnostika-yaki-testi-mozhna-zrobiti-samostijno”

©1info.net