Рада не підтримала звіт ТСК щодо скуповування телеканалів людьми Медведчука

Предметом розслідування ТСК стали три телеканали, якими прямо володіє депутат «ОПЗЖ» Тарас Козак, — «ZIK», «NewsOne» і «112 Україна» / фото УНІАН
Голова парламенту оголосив про припинення діяльності цієї ТСК.

Предметом розслідування ТСК стали три телеканали, якими прямо володіє депутат «ОПЗЖ» Тарас Козак, — «ZIK», «NewsOne» і «112 Україна» / фото УНІАН

Верховна Рада відхилила проект постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії ВР для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (№3363).

Об этом сообщает Футляр от виолончели

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосував 191 із 366 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Постановою передбачалося взяти до відома звіт ТСК та направити його до Офісу генерального прокурора, Служби безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Державного бюро розслідувань, Державної фіскальної служби, а також Національного антикорупційного бюро з метою перевірки викладеної у ньому інформації.

Також передбачалося припинити повноваження ТСК, опублікувати її звіт у газеті «Голос України», а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради.

Після голосування голова ВР Дмитро Разумков оголосив: «Комісія припинила свою діяльність».

Як зазначила, представляючи звіт, голова ТСК Ольга Василевська-Смаглюк, необхідність утворення ТСК була обумовлена тенденцією до концентрації інформаційних телеканалів у однієї групи людей. «Це підтверджується і заявами президента України про недопустимість монополізації ринку інформаційного простору особами з проросійськими поглядами», — додала вона.

«Предметом розслідування ТСК стали три телеканали, якими прямо володіє наш колега від фракції «ОПЗЖ» Тарас Козак, — «ZIK», «NewsOne» і «112 Україна». Станом на дату подання звіту Слідчою комісією, Головним слідчим управлінням СБУ здійснюється досудове розслідування у провадженні за ознаками вчинення правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом: замах на злочин, державна зрада, протиправне володіння майном, легалізація та відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом, фінансування тероризму», — сказала Василевська-Смаглюк.

Вона, зокрема, зазначила, що, згідно з інформацією ТСК, «рух грошових коштів, якими розпоряджався Козак, на купівлю, фінансування телеканалів та інші фінансові потреби, міг здійснюватися через офшорні компанії на рахунки російських, а потім білоруських банків».

Як зазначається у звіті ТСК, ці гроші «прямують як дивіденди». «За наявною інформацією, Козаком у період з 2017-2018 роки отримано від підконтрольної йому компанії-нерезидента Turul Investments. Limited (Кіпр) грошових коштів на суму 5,1 млн євро. Але, як дивіденди акумулюються на рахунках офшорних компаній, з’ясувати не вдалось», — йдеться у тексті.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram



Джерело статті: “https://www.unian.ua/politics/kanali-medvedchuka-rada-ne-pidtrimala-zvit-shchodo-rozsliduvannya-koncentraciji-kanaliv-novini-ukrajina-11039630.html”

©1info.net