Вчені знайшли в ДНК мутації, які дозволяють передбачати тривалість життя людей

pixabay.com
Автори допускають, що їхні висновки допускають можливість виправлення помилок в генетичному коді заради продовження тривалості життя.

pixabay.com

Кількість генетичних мутацій, які накопичуються в людському ДНК з часом, може передбачити тривалість життя. На це вказують результати нового дослідження.

Об этом сообщает Московский репортер

Як пише Newsweek, в ньому брали участь 603 людей. Вони представляли три покоління 41 сім’ї. Їхній зразки використовувалися для створення мапи людського геному. Серед учасників були 61 дідусь і 61 бабуся. Автори нового дослідження, опублікованого в журналі Scientific Reports провели секвенування ДНК добровольців.

Після цього вони з’ясували кількість мутацій, яку батьки передали своїм дітям. Якщо ж мутацію виявляли в ДНК дітей, але її не було в зразках батьків, вчені допускали, що вона сталася якраз в момент запліднення яйцеклітини. Це дозволило підрахувати кількість мутацій батьків, які потрапляли в репродуктивні клітини під час зачаття. Дослідники також враховували низку факторів, зокрема час смерті учасників дослідження, коли в них з’явився рак, коли жінки народили дітей і час початку у них менопаузи.

Як виявилося, тривалість життя людей, які успадкували більше мутацій від батьків, була коротшою. А люди, чий рівень спадкових мутацій був на рівні 25 перцентелів проти 75 перцентелів, жили приблизно на 4,7 роки довше. На додачу, автори виявили з’язок між фертильністю у жінок і мутаціями.

"Якщо порівнювати 32-річного чоловіка з 75 мутаціями в ДНК з 40-річним чоловіком з таким же рівнем мутацій, ми очікуємо, що другий з них буде старіти повільніше. Він, швидше за все, помре у старшому вічі, ніж 32-річний", — пояснив професор генетики з Університету охорони здоров’я Юти доктор Річард Каутон.

Він додав, що ДНК в нашому тілі постійно пошкоджується. Але з віком здатність нашого тіла виправляти ці помилки погіршується. Тому з’являться потенційно шкідливі мутації. Саме тому старші батьки мають більше шансів передати ці мутації своїм дітям.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram



Джерело статті: “https://www.unian.ua/m/science/vcheni-znayshli-v-dnk-mutaciji-yaki-dozvolyayut-peredbachati-trivalist-zhittya-lyudey-novini-11046491.html”

©1info.net