«Влада має прийняти волю громадян». Як реагують на події в Білорусі світові лідери та українські політики

Протест у Мінську (Фото: REUTERS / Vasily Fedosenko)

Об этом сообщает База компромата


Протести після виборів президента Білорусі стали наймасштабнішими в країні за 26 років режиму Олександра Лукашенка, а розгін демонстрацій — найжорстокішим.

У відповідь на силу, застосовану до мирних демонстрантів, у світі лунають заклики звільнити затриманих та відреагувати на вимоги людей, які очікують на зміни в країні — хоча ряд авторитарних лідерів вже привітали Лукашенка з перемогою.

НВ розповідає про те, як топ-політики іноземних держав та України реагують на події в Білорусі.

Країни ЄС

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький запропонував провести екстрений саміт ЄС через ситуацію в Білорусі. З такою ініціативою він звернувся до Шарля Мішеля, голові Європейської ради, та Урсули фон дер Ляйен, очільниці Європейської комісії.

«Польща все ще пам’ятає перелом 1989 року та завжди підтримує своїх сусідів. Я закликав до надзвичайного засідання Європейської Ради та до рішучої реакції ЄС на події в Білорусі», — написав Моравецький у своєму Twitter.

У заяві канцелярії польського прем’єра також підкреслюється, що влада Білорусі «застосувала силу проти своїх громадян, які вимагають змін в країні».

«Ми маємо солідарно підтримати білорусів у їхньому прагненні до свободи. Звідси й ініціатива глави польського уряду схилити до цього питання Європейську Раду», — наголошується в повідомленні.

Президенти Польщі та Литви — Анджей Дуда та Гітанас Науседа — виступили зі спільним зверненням до влади Білорусі. Документ оприлюднено на сайтах обох політиків. У ньому два президенти закликали офіційний Мінськ «повністю визнати та дотримуватися демократичних стандартів», а також відмовитися від насильства і «поважати основні свободи й права людини та громадянські права, зокрема права національних меншин і право на свободу слова».

«Ми вважаємо, що діалог — це завжди найкращий метод для сприяння соціальному розвитку й обговоренню реформ і політики, — пишуть Дуда та Науседа. — Оскільки ми з великою повагою ставимося до незалежності та суверенітету Білорусі, ми сподіваємося на сприятливі умови, які дозволять виявляти ще більшу активність в партнерстві з державою Білорусь і його народом».

Лідери Польщі та Литви відзначили, що вважають співпрацю з Євросоюзом вигідною для Білорусі і хочуть, «щоб двері для цієї співпраці залишалися відкритими», а сама Білорусь «продовжувала зміцнювати свої відносини з об’єднаною європейською сім’єю».

Президент Латвії Егілс Левітс заявив, що його країна «повністю підтримує глибоке бажання білоруського народу жити у своїй незалежній, вільній, демократичній і правовій державі».

Вона також звернувся до білоруської влади.

«Я закликаю владу Білорусі звільнити всіх заарештованих у ході виборів та поважати всі права й свободи людей і громадян, зокрема свободу слова, свободу преси та свободу зборів», — написав Левітс.

У своїй заяві він закликав ОБСЄ розслідувати подію в Білорусі, «вислухавши всі зацікавлені сторони» — оскільки Білорусь є членом цієї організації.

Президент Латвії зазначив, що співпраця Білорусі та Євросоюзу піде на користь усім. «Це партнерство направлене на стабільність, економічне зростання і взаємну довіру в регіоні. Воно ґрунтується на певних принципах. І ми сподіваємося, що цих принципів буде дотримано», — заявив Левітс.

Читайте також:

Багатотисячне «геть!» і кривавий розгін. Що пережила Білорусь у найдраматичнішу ніч своєї новітньої історії — фото та відео

Офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт констатував, що під час голосування в Білорусі не дотримувалися навіть мінімальні стандарти проведення демократичних виборів. Зайберт назвав це «неприйнятним».

«Численні повідомлення про систематичні порушення заслуговують на довіру. У зв’язку з цим викликає великий жаль той факт, що Білорусь не надала жодної можливості працювати спостерігачам ОБСЄ», — заявив Зайберт на брифінгу в понеділок, 10 серпня.

«Політичне керівництво країни має прийняти волю громадян, — додав він. — Ми засуджуємо застосування насильства проти мирних демонстрацій».

Розкритикували дії влади Білорусі і в МЗС Німеччини. «Очевидно, що вибори не були вільними та справедливими», — заявив прес-секретар міністерства закордонних справ Крістофер Бургер. За його словами, у ході виборчої кампанії були ознаки фальсифікації результатів виборів та залякування. Бургер також нагадав, що незалежні спостерігачі не були допущені до дільниць.

Він заявив, що ситуацію проаналізують на рівні Євросоюзу, після чого може прийти час «наслідків» — тобто відповіді Брюсселя. При цьому Бургер не став коментувати питання про те, чи можуть бути санкції можливою реакцією з боку ЄС.

Україна

Президент України Володимир Зеленський у своїй заяві вранці 10 серпня підкреслив: «Ми закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства. Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії».

За словами Зеленського, тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. «В іншому разі ескалація насильства наростатиме, а це загрожує надзвичайно гіркими наслідками», — зазначив він.

Зеленський також додав, що Білорусь має максимально дотримуватися світових демократичних стандартів, а також забезпечити власному народові його права та свободи в повному обсязі.

«Білоруси переживають зараз непрості часи. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри. Виключно з довіри. Сумніви ж у таких масштабах – це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту», — підкреслив український лідер.

За словами українського президента, Київ зацікавлений в незалежній і демократичній Білорусі.

Один з лідерів фракції Слуга народу Євгенія Кравчук оприлюднила заяву нардепів своєї фракції, у якій парламентарії висловлюють підтримку «волі білоруського народу обирати представницькі органи влади, включно з президентом, у демократичний правовий спосіб".

«Український народ заплатив високу ціну за відданість цим принципам. Пам’ять про ці жертви спонукає нас закликати білоруську владу проявляти стриманість щодо протестуючих, не допустити порушення прав людини при реалізації білорусами одного з основоположних прав – на мирний протест», — йдеться у заяві.

У Слузі народу окремо відзначають, що «протести в Білорусі викликані численними повідомленнями про порушення», які відбувалися в ході виборчої кампанії та в день голосування.

«Закликаємо представників відповідних гілок влади та державних інституцій нашої дружньої країни-сусідки якнайшвидше надати достовірні та чіткі відповіді на питання протестуючих», — підкреслюють українські нардепи.

Депутати партії Голос закликали владу Білорусі «припинити напади на мирних протестувальників та забезпечити проведення чесних, прозорих демократичних виборів в державі". "Ми закликаємо всіх поважати право білорусів обирати, як саме вони хочуть жити, розвиватися у своїй суверенній державі», — заявляють у Голосі.

У заяві та відеозверненні Європейської солідарності також підкреслюється, що «білоруський народ має право на вільне і демократичне волевиявлення на виборах».

«Ми закликаємо утримуватися від насильницьких дій, застосування сили та поважати демократичні права і свободи, в тому числі права громадян на мирні зібрання і свободу слова, — підкреслюють нардепи від Євросолідарності. — Наразі вкрай важливо не допустити ситуації, за якої для Мінська єдино можливим шляхом залишилося б опинитися в обіймах Москви, плани якої щодо майбутнього білоруського народу більш ніж очевидні».

Нардепи від Голосу та Європейської солідарності також оприлюднили спільне відеозвернення на підтримку білорусів.

«Ми з колегами з міжфракційного об’єднання За демократичну Білорусь закликаємо не визнавати легітимність цих виборів і віримо у вашу перемогу на шляху до свободи і демократії!» — прокоментував цей запис нардеп Олексій Гончаренко.

Читайте також:
«Загроза для суверенітету». Євросолідарність і Голос відреагували на результати виборів і протести в Білорусі

Але є й ті, хто вже привітав Лукашенка з перемогою

Першим серед іноземних голів держав був китайський лідер Сі Цзіньпін.

«Від імені уряду Китаю і китайського народу, а також від себе особисто висловлюю найтепліші вітання та найкращі побажання. Упевнений, що під вашим керівництвом Білорусь обов’язково досягне нових блискучих успіхів у справі державного будівництва», — йдеться у привітанні від очільника КНР.

За словами Сі Цзіньпіна, «Китай та Білорусь є "залізними братами" і всепогодними партнерами».

Президент Росії Володимир Путін направив Лукашенку вітальну телеграму.

Читайте також:
Юрій Бутусов
Білорусь повстала проти Лукашенка. Чим небезпечна зараз Росія

«Розраховую, що Ваша державна діяльність сприятиме подальшому розвитку взаємовигідних російсько-білоруських відносин у всіх галузях, поглибленню співпраці в рамках Союзної держави, нарощуванню інтеграційних процесів за лінією Євразійського економічного союзу та СНД, а також військово-політичних зв’язків в Організації Договору про колективну безпеку, — написав Путін. — Це, без сумніву, відповідає корінним інтересам братніх народів Росії та Білорусі».

Аналогічну телеграму-привітання відправив і президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, у якій «від імені народу Казахстану і від себе особисто" привітав Олександра Лукашенка "з переобранням на пост президента Білорусі».

Читайте також:

Хвиля протестів прокотилася усією Білоруссю: затримали понад 3000 осіб

Президент Казахстану підкреслив, що підсумки виборів «свідчать про народну підтримку» стратегічного курсу Олександра Лукашенка, «спрямованого на зміцнення суверенітету і незалежності Білорусі».

Серед тих, хто привітав Лукашенка, опинився і народний депутат від партії Слуга народу Євген Шевченко.

«Олександре Григоровичу, вітаю Вас з перемогою на виборах президента Республіки Білорусь. Вірю в поглиблення українсько-білоруської дружби! Дякую Вам за душевне ставлення до України!» — написав Шевченко у ніч на 10 серпня, коли на вулицях білоруських міст жорстоко розганяли протестувальників.

Редактор: Інна Семенова

Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/world/countries/bilorus-reakciya-svitovih-lideriv-na-vibori-prezidenta-ostanni-novini-50105216.html”

©1info.net