Фірми-фігуранти справи про збитки «Укрнафти» відшкодували ще 250 млн грн

У пресслужбі напівдержавної нафтовидобувної компанії повідомляють, що їм повернули заборгованість на чверть мільярда гривень.
У пресслужбі напівдержавної нафтовидобувної компанії повідомляють, що їм повернули заборгованість на чверть мільярда гривень.

Фірми-фігуранти розслідування Національного антикорупційного бюро про збитки ПАТ «Укрнафта» повернули компанії понад 250 млн грн боргу.

Об этом сообщает РуссианГейт

Про це повідомляє пресслужба напівдержавної нафтовидобувної компанії.

«Протягом травня-липня 2020 року «Укрнафта» отримала понад 250 млн грн у рахунок погашення дебіторської заборгованості за поставлену у 2015 році нафту. Починаючи з грудня 2019 року, загальна сума погашеної заборгованості становила майже 1 млрд грн», – інформують в «Укрнафті».

Там нагадують, що повернення боргу відбувається в межах плану реструктуризації дебіторської заборгованості за мировими угодами «Укрнафти» з ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас». Мирові угоди затверджені судами, що підтверджує їх відповідність чинному законодавству.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що детективи склали проєкти підозр у справі «Укрнафти» і скерували їх до САП. Як він стверджував, у цій справі встановлено збитки на понад 10 млрд₴ Пізніше, САП повернула ці проєкти на доопрацювання.

Як відомо, у НАБУ встановили, що між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» було укладено 71 договір на постачання нафтопродуктів загальною вартістю 3,48 млрд грн із порушенням статуту товариства та закону «Про акціонерні товариства». У результаті проведеного «Укрнафтою» аукціону з продажу сирої нафти в 2015 році одним із переможців було визнане ТОВ «Котлас». З компанією був укладений договір на реалізацію нафти на загальну вартість понад 3 млрд грн, проте її постачання не було сплачено й відтерміновано на основі відповідного листа від службових осіб «Котласу». За версією слідства, в подальшому постачання нафти так і не сплатили, заволодівши нею й розпорядившись на власний розсуд.

Пізніше, у липні 2015 року, між «Укрнафтою» та «Котласом» були укладені нові договори, але вже на поставку приватною компанією «Укрнафті» нафтопродуктів на загальну суму 3,4 млрд₴ Попри відсутність сплати з боку «Котласу» за постачання в сирої нафти, «Укрнафта» перерахувала компанії 3,4 млрд грн авансу. Згідно зі статутом ПАТ «Укрнафта» рішення про укладення договорів купівлі-продажу на суму, що перевищує 50 млн грн, належить до компетенції наглядової ради товариства. Однак за попередньою змовою між чиновниками «Укрнафти» та «Котласу» договори постачання нафтопродуктів били розбиті на дрібніші – вартість кожного не перевищувала 50 млн₴

Нагадаємо, НАБУ звернулося до суду для визнання таких угод недійсними, оскільки вони були укладені в порушення законодавства. Апеляційний суд позов задовольнив частково і визнав недійсними 60 із 71 договору, укладеного між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» на загальну суму 2,94 млрд₴ Верховний суд залишив це рішення без змін.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps




Джерело статті: “https://www.slovoidilo.ua/2020/08/13/novyna/ekonomika/firmy-fihuranty-spravy-pro-zbytky-ukrnaftyvidshkoduvaly-shhe-250-mln-hrn”

©1info.net