У Мінську затримують людей, які йдуть з опозиційного мітингу, МВС це заперечує

Опозиційний мітинг в Білорусі (Фото: REUTERS/Vasily Fedosenko)

Об этом сообщает Устав Груп


У Мінську після масштабного маршу За свободу, на якому було близько 200 тисяч білорусів, силовики почали затримувати людей.

Про це повідомляють опозиційні ЗМІ.

Читачі Tut.by кажуть, що близько 15 автозаків, кілька автобусів і мікроавтобусів, а також інша техніка проїхали по проспекту Незалежності в сторону Уруччя.

Білорусь — новини

Єврорадіо повідомляє, що біля ГУМу силовики захопили декількох осіб, затягли в бус і відвезли в невідомому напрямку.

А NEXTA Live пише, що затримання відбуваються як в центрі Мінська, так і на околицях.

Тим не менш МВС Білорусі заявило, що затримань в ході сьогоднішніх акцій протесту в Мінську не було.

У Білорусі 9 серпня пройшли вибори президента, які з перших днів виборчої кампанії супроводжувалися масовими протестами проти чинного лідера Олександра Лукашенка.

У ЦВК Білорусі стверджують, що перемогу здобув Олександр Лукашенко (80,1% голосів), опозиційний кандидат Світлана Тіхановська нібито набрала 10,1% голосів.

Опозиція не згодна з оголошеними результатами і вважає, що перемогу здобула Тіхановська.

Читайте також:

Довше, ніж Роберт Мугабе. Чому білоруси наважилися протестувати проти Лукашенка всупереч несамовитій жорстокості влади

Акції протесту проти фальсифікованої перемоги Лукашенка тривають восьмий день. На страйки виходять й працівники білоруських підприємств і заводів. Білоруси вимагають чесних виборів без участі чинного президента Олександра Лукашенка і звільнення політв’язнів.

За час протестів були затримані тисячі мітингувальників. Багатьох по кілька днів тримали в СІЗО, піддаючи тортурам і нелюдським, жорстоким покаранням.

Увечері 10 серпня під час розгону акцій протесту в Мінську загинув 34-річний чоловік. Він став першою жертвою протестів, підтвердженою МВС Білорусі.

Читайте також:

«Режим може впасти в лічені дні». Репортаж НВ з Мінська

Сам Олександр Лукашенко звинуватив в акціях протесту «ляльководів» з Чехії, Польщі, Росії та України. Він заявив, що Майдану в Білорусі не буде, а будь-які несанкціоновані акції протесту зустрінуть жорстким опором.

Посилення антиурядових настроїв в Білорусі спостерігалося ще від початку травня, коли люди почали збиратися, щоб віддати підписи за опозиційних кандидатів у президенти та виступити проти їх затримання.

Всі кандидати в президенти Білорусі, крім Олександра Лукашенка, оскаржили результати виборів. Однак, ЦВК Білорусі відхилив усі скарги на невизнання підсумків виборів президента.

Світлана Тіхановська заявила про готовність до переговорів з Олександром Лукашенком і оголосила про створення координаційної ради для забезпечення передачі влади.

Прощание с Александром Тарайковським: главное за седьмой день протестов в Беларуси
Редактор: Олександра Орлова

Джерело статті: “https://nv.ua/ukr/world/countries/zatrimannya-v-minsku-pochalisya-pislya-marshu-novini-bilorusi-50106513.html”

©1info.net