Коболєв заявив, що «Нафтогаз» не витрачатиме отримані від «Газпрому» $2,9 млрд без узгодження з урядом

Коболєв: Ми поки нічого з отриманих від "Газпрому" грошей не витратили, вони чекають вирішення питання
Коболєв: Ми поки нічого з отриманих від "Газпрому" грошей не витратили, вони чекають вирішення питання

НАК "Нафтогаз України" не витрачатиме грошей, отриманих від російського "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу, не порадившись з українським урядом. Про це голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв сказав у інтерв’ю журналістці Тетяні Даниленко, яке оприлюднили на каналі компанії в YouTube 8 січня.

"Гроші, які зараз є у "Нафтогазу"… Ми очікуємо розмови з акціонером, тобто з урядом – як акціонер бачить дивіденди, податкову політику. Ми поки нічого з них не витратили, вони чекають вирішення цього питання", – сказав Коболєв.

Голова "Нафтогазу" вважає, що ці гроші треба витратити не на "проїдання", а на речі, які в майбутньому приноситимуть додаткову економічну цінність.

"Такими речами я вважаю енергоефективність, видобування [газу], інфраструктурні проєкти. Я б пропонував витрачати гроші на ці речі", – додав він.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в розмірі $4,63 млрд. З урахуванням того, що арбітраж підтвердив борг української сторони за постачання газу в розмірі більше ніж $2 млрд, "Газпром" мав виплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд. За твердженням української компанії, з 1 березня 2018 року на суму боргу нараховувалася пеня. "Газпром" оскаржив обидва рішення Стокгольмського арбітражу і почав процедуру розірвання контракту з "Нафтогазом".

27 листопада 2019 року суд відхилив апеляцію "Газпрому" на одне з рішень Стокгольмського арбітражу і постановив компенсувати "Нафтогазу" витрати на судовий процес.

У липні 2018 року "Нафтогаз" розпочав новий процес проти "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі, вимагаючи переглянути транзитний тариф на 2018–2019 роках. Попередня сума вимог становила майже $12 млрд (без відсотків).

21 грудня 2019 року в "Газпромі" повідомили, що виплатять "Нафтогазу" до Нового року понад $2,9 млрд за умови відмови української сторони від нових претензій та відкликання арбітражних і судових позовів, за якими немає остаточних рішень. Україна погодилася на це.

27 грудня "Газпром" дав "Нафтогазу" $2,9 млрд.

Новий договір на транзит газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" було підписано 30 грудня.


Джерело статті: “http://gordonua.com/ukr/news/money/-koboljev-zajaviv-shcho-naftogaz-ne-bude-vitrachati-otrimani-vid-gazpromu-2-9-mlrd-bez-uzgodzhennja-z-urjadom-1482153.html”

©1info.net